Disable or deactivate Device Security (Smart Manager)

Device: S7 Edge (SM-G930FD)

Android version: 6.0.1 Marshmallow

Scenario: Accidentally activated the Device Security and not able to deactivate anywhere in Smart Manager app.

Instructions to deactivate:

  1. Open the app drawer and select Settings –> Applications –> Application manager
  2. Click MORE menu on right top –> Show system apps
  3. Search for “COM.SAMSUNG.ANDROID.SM.DEVICESECURITY” and tap
  4. Tap the “CLEAR CACHE” following by “CLEAR DATA” (confirm the DELETE if warning prompted)

Ipoh!! Kami datang!! Lambat sikit la…

14122013 – Sepatutnya trip ni 2 hari, ikut bas rombongan pada pagi sabtu. Tapi disebabkan Danish ada majlis konvo taska pada hari sama… maka kami terpaksa naik kereta sendiri pergi ke Ipoh huhuhu

Sampai di Ipoh agak lewat juga… terus singgah makan sebab mengejar masa langsung tak sempat makan sebelum bertolak. Agak kebetulan jugak yang lain2 belum check-in hotel. Masa tu kami ambil Tune Hotel. Pakej bajet… tapi bilik kecik betul sampai anak2 kena tidur kat atas lantai huhuhu. Takpe lah… satu pengalaman dan pengajaran tu hahaha.
Hari tu tak banyak sangat aktiviti… sebelah malam kami keluar jalan2 naik bas sewa khas keliling bandar Ipoh dan makan malam. Lepas makan malam, pegi pulak berjalan ke pasar malam sampai berjam lamanya. Aku masa tu memang dah letih sebab drive… so jalan kejap je lepas tu pergi ke bas dan rehat hehehe. Bukan apa, pasar malam kat mana2 boleh pegi… kan? Tunggu punya tunggu, pukul 12 tengah malam jugak baru semua masuk bas. Lama betul berjalan huhuhu. So… balik hotel dan sambung tidur hahaha.

15122013 – Hotel tu pakej bajet… so sendiri mau ingatlah pagi2 kena keluar cari sarapan sendiri. Kebetulan pulak, betul2 depan Tune hotel tu ada pasar karat setiap ahad. So tak payah pegi jauh la cari sarapan dekat situ je. Sambil2 tu, mata melilau la cari barang2 yang menarik. Macam2 ada kat pasar karat ni… kadang2 ada barang yang tak sangka akan dijual. Contoh: barang yang sudah rosak hahaha
Oh ye, tadi ada bagitau pasar karat tu betul2 depan hotel kan? Korang tau kat mana driver parking bas? Kat tepi hotel tu je. So cuba teka bas tu boleh keluar ke tak? Boleh… pukul 2 petang baru boleh keluar hahahahahampeh. Tak pasal2 rugi masa. Check out hotel pukul 11 pagi pulak tu. Nasib la… aku nak gerak ke destinasi seterusnya pon tak boleh sebab sponsor naik bas hahaha. Daripada aku habiskan masa buta2 macam tu… ada baik aku layan street photo hehehe.

Dipendekkan cerita… lepas bas boleh keluar dari kepungan peniaga pasar karat… kami shoot pegi ke Lost World of Tambun… sebab tu kami tak pegi dulu… kalau tidak siapa yang nak bayar tiket? Hahaha
First time sampai water park ni, start masuk pukul 4 kot. Agak jakun jugak la sebab selalu main air kat swimming pool je. Aku dah plan… kat sana nanti aku akan gunakan phone Galaxy S4 Active aku untuk merakam moment bersama family (p/s: phone ni kalis air best wooo hehehe)
Pung pang pung pang tau2 dah pukul 6 lebih. Maka kami pon bersiap la untuk balik ke Putrajaya. Aku la yang paling teruk penatnya… dah la baru lepas berkubang… kena drive pulak dari Ipoh ke Putrajaya huhuhu. Sampaikan nak bercerita panjang lebar lagi pon dah tak larat hahaha. Tengok je la gambar2 dan video ni hehehe.