Family Portrait Aidilfitri 2015

Family Portrait Aidilfitri 2015
From taller to shorter: Abah, Mama, Darwisy, Danish & Darwisyah

 

Gambar family portrait untuk tahun ni, diambil di kampung Bagan Terap, Sungai Besar. Tak pasti lagi samada nak ambik yang lebih proper atau tak… masalahnya takde photographer yang bertauliah dalam family hahaha. Editing pon main cincai boncai.

Lagi pon, tangan Darwisyah masih berbalut. Mungkin kena tunggu lepas bukak plaster tu. Atau biar je tangan dia macam tu, ada la kenangan tangan patah hehehe.

Insya Allah akan cuba arrange untuk shoot family portrait bila beraya di KL nanti. Kalau tak dapat jugak, maknanya yang ni akan jadi official ­čśŤ

Advertisements

Off-camera flash portrait photography, using mobile phones

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca.

Projek kali ni telah diilhamkan oleh seorang sahabat bernama Imran Abdul Jabar, founder dan owner Sifoo.com

Walau pon aku pernah shoot portrait dengan menggunakan off-camera flash+umbrella, apa yang telah dilakukan oleh beliau membuktikan bahawa tidak semestinya perlu menggunakan peralatan photography yang spesifik fungsinya atau mahal untuk menghasilkan satu gambar portrait yang baik.

Dalam projek beliau, telah menggunakan 2 lampu meja untuk lighting utama dan compact camera untuk capture gambar. So, aku cuba sedikit lagi kelainan di mana aku telah menggunakan 3 telefon bimbit di mana 2 telefon dijadikan lighting utama dan 1 lagi untuk capture gambar.

Sebagai percubaan yang pertama ni, memang hasilnya agak kurang memuaskan mungkin disebabkan kekurangan sumber tangan untuk memegang telefon/lighting huhuhu.

Here are some of my first attempt:

Phones: Samsung Galaxy Note II (lighting), Sony Ericsson Xperia Arc (lighting), Samsung Galaxy S 4 Active (camera)
Apps: Tiny Flashlight, Camera FV-5

Insya Allah akan cuba┬álagi dan akan diperbaiki, tungguuuuuu ­čÖé