Ala-ala silhouette

Asyik ambil gambar yang biasa-biasa je, sekali sekala layanlah silhouette sikit ­čÖé

Istana Melawati (Melawati Palace), Putrajaya

Rasengan!

Departure

 

Advertisements

Mendongak ke langit

Petang tadi Abah pergi layan berjalan sorang-sorang di sekitar Putrajaya sambil kepala mendongak ke langit, bukan sebab sombong atau angkuh tapi dengan tujuan mencari sesuatu atau subjek yang menarik untuk diambil gambar hehehe. Dah selalu sangat ambil gambar di depan dan bawah, kali ni nak cuba sesuatu yang berbeza sikit (belakang tak pasti boleh ke tidak).

Walaupon cuaca masih berjerebu, tapi ianya tidak membataskan niat untuk outing. In fact, jerebu serba sedikit membantu menjadikan gambar-gambar sebegini lebih minimal dan seolah-olah long exposure (sesuai untuk yang tak ada filter big stopper).

Antara kelebihan architecture photography yang lain adalah;

  • tidak semestinya menggunakan┬á“ultra wide angle lens
  • boleh dilakukan tidak kira masa, bukan hanya pada waktu sunset atau sunrise
  • hand-held pon boleh
  • santai dan sihat

As usual,┬átak semua gambar yang diambil menjadi. Dan tak semua gambar yang dirasa menjadi akan kelihatan menarik. Gambar-gambar yang dimuat dalam ni adalah sebahagian daripadanya, terimalah seadanya ­čśÇ

Lepas ni kalau nak shoot gambar-gambar macam ni, kena standby minyak panas. SAKIT TENGKUK!!!

Off-camera flash portrait photography, using mobile phones

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca.

Projek kali ni telah diilhamkan oleh seorang sahabat bernama Imran Abdul Jabar, founder dan owner Sifoo.com

Walau pon aku pernah shoot portrait dengan menggunakan off-camera flash+umbrella, apa yang telah dilakukan oleh beliau membuktikan bahawa tidak semestinya perlu menggunakan peralatan photography yang spesifik fungsinya atau mahal untuk menghasilkan satu gambar portrait yang baik.

Dalam projek beliau, telah menggunakan 2 lampu meja untuk lighting utama dan compact camera untuk capture gambar. So, aku cuba sedikit lagi kelainan di mana aku telah menggunakan 3 telefon bimbit di mana 2 telefon dijadikan lighting utama dan 1 lagi untuk capture gambar.

Sebagai percubaan yang pertama ni, memang hasilnya agak kurang memuaskan mungkin disebabkan kekurangan sumber tangan untuk memegang telefon/lighting huhuhu.

Here are some of my first attempt:

Phones: Samsung Galaxy Note II (lighting), Sony Ericsson Xperia Arc (lighting), Samsung Galaxy S 4 Active (camera)
Apps: Tiny Flashlight, Camera FV-5

Insya Allah akan cuba┬álagi dan akan diperbaiki, tungguuuuuu ­čÖé

Saturday night macro, NOT disco

Alhamdulillah, berlangsung lah satu lagi episod night macro di Bukit Gasing pada malam ini. Disertai oleh 6 orang rakan dari KFGM yang lain iaitu Ezry (abang kawasan), Adznee Abas, Sairel, Ku Mohd Nazril, Hairul Azuar dan Azri Suratmin. Selain dari group kami, ada lagi satu group yang sedang outing di lokasi yang sama (mungkin Shah Alam Macro). Di mana 2 orang dari group tersebut, aku pernah kenali pada first outing di lokasi yang sama juga iaitu Zaidi Razak dan Yie Rima.

Outing bermula lebih kurang pada jam 10 malam sabtu dan tamat lebih kurang jam 1230 pagi ahad. Walaupon dirancang secara mengejut, tapi Alhamdulillah ramai yang dapat join dan berjalan lancar.

Ada beberapa pengajaran dalam outing kali ini, di mana kami dapati agak kurang serangga keluar pada malam ini. Daripada pendapat tidak profesional, kami telah sebulat suara menyatakan mungkin ianya berpunca daripada cuaca yang panas dan jerebu yang sedang melanda hehehe…

Selain dari itu, kami juga telah dapat mengesan di mana salah seorang dari kumpulan kami adalah seorang yang penggeli dengan serangga akan tetapi dia adalah seorang yang agak tegar bermakro. Pengajarannya, kena perhatikan serangga tu betul2 sebab bila dia melompat ke arah sahabat tersebut maka dia akan membuka langkah silat dan menyebabkan serangga itu terpelanting tanpa dapat dikesan. Akibatnya, kami yang belum sempat shoot serangga tersebut akan berasa amat kecewa HAHAHAHA… siapa dia? ­čśÇ

Pengajaran seterusnya, kita kena lebih bersedia terutamanya dari segi peralatan. Di mana kadang2 akan berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini seperti kerosakan, barang tertinggal, habis bateri, tertinggal memory card, lupa lampu suluh, lupa beli air mineral dan sebagainya. Kalau boleh, kita bawa peralatan ekstra walaupon kita tidak fikir kita akan menggunakannya. Ini akan dapat membantu rakan2 kita yang telah mendapat perkara yang tidak diingini tersebut hehehe…

Anyway, walau pon agak kurang hasilnya, tetapi outing kali ini boleh dikatakan seronok juga di mana banyak cerita dan tips dikongsi bersama sepanjang aktiviti. Yang penting, berkerja sama dan keluar peluh hehehe… InsyaAllah, semoga akan mendapat hasil yang rare di lain kali… Amin…

Upload satu gambar dulu, nanti sambung upload lagi sebab dah mengantuk hahaha

Ok, aku tak boleh tidur lagi… upload lagi satu ­čśŤ

 

Macro – Bukit Gasing

Lagi sekali terjah Bukit Gasing bersama rakan2 KFGM. Kali ni dapat berjumpa seorang lagi rakan baru iaitu Ku Mohd Nazril. Semua yang hadir termasuk aku adalah seramai 5 orang. As usual, kami memulakan aktiviti macro di sebelah pagi dan mengharapkan akan menjumpai spesis yang belum pernah kami dapat. Kebetulan, malam sebelum outing tu telah turun hujan yang agak lebat (masa tu musim kemarau). Tapi aku rasa agak kurang bernasib baik sebab spesis yang dijumpai semua pernah dirakam sebelum ini. Kalau tak silap, serangga juga agak sukar dijumpai… mungkin disebabkan oleh cuaca yang panas ketika itu.

Dipendekkan cerita, sebelum nak balik tu kami ternampak satu lagi group macro dari kejauhan. Setelah diamati, ada beberapa orang dari group tu yang kami kenali iaitu Faisal Ismail dan A-mie. The rest tak kenal lagi hehehe.

Takde group photo masa ni (terlupa kot…), tapi ada sedikit rakaman video di sepanjang aktiviti outing tersebut (pendek je pon)…