Raya Aidilfitri 2015 @ Sungai Besar

Sebagai official photographer di setiap Hari Raya Aidilfitri, seperti biasa Abah akan mengambil gambar dan merakam video DDD & family hehehe.

Tahun ni tak berapa panjang video yang diupload ke Youtube (sebenarnya panjang, tapi kena reject masa suntingan hehehe). Tapi cukup menampakkan kemeriahan suasana di Hari Raya bersama keluarga 🙂

Video tahun ni agak berbeza sedikit, di mana Abah lebih fokus kepada DDD dan sepupu-sepupu yang lain. Dan rasanya ni je satu video yang akan dijadikan kenangan untuk Raya Aidilfitri tahun 2015 sebab masa beraya di KL Abah tak banyak rakam video… sibuk makan kot hahaha!

Oh ye, satu lagi perbezaan video ni dengan video-video yang lepas… ianya dirakam menggunakan kamera keluarga iaitu Olympus OM-D E-M5 Mark II bersama-sama lens M.Zuiko 14-42mm dan Nikkor 50mm. Semuanya cap ayam, cuma yang layan masa merakam video menggunakan kamera ni adalah fungsi IBIS hihihi.

Ni pulak koleksi gambar-gambar kenangan Raya Aidilfitri 2015 di Sungai Besar. Macam tak banyak jugak untuk dipertontonkan kepada umum (yang lain set jadi private hehehe).

Flickr Album 72157659569233336

Advertisements

Cubaan lens Tokina 11-16mm dengan m4/3

Alhamdulillah berkesempatan shoot sunset hari ni bersama abg Rithauddin, di depan Masjid Putra. Dah lama jugak bercadang nak ke sini mencuba lens Tokina 11-16mm dengan body m4/3 tapi masa selalu tak mengizinkan. So, tadi dapat la mencuba…

Few lessons today,

– Memandangkan tiada bacaan aperture sebab guna adapter, agak kekok sikit bila nak guna low aperture

– Didapati kualiti gambar menjadi kurang menyerlah bila semakin kecil bukaan aperture

– Tak berapa sesuai untuk gunakan mode 40MP, sebab ghosting yang kurang smooth (angin kuat tiup bendera)

– Bila bukaan aperture kecil, sukar nak focus dalam view finder

– Bla bla bla 😛

At last, cari single shot dari banyak-banyak tadi dan process guna teknik DRI hehehe…

Kering tiada kontang, Sungai Haji Dorani

Apa punya tajuk daaa…

Setelah sekian lama merancang akhirnya berkesempatan berjumpa dengan sorang landscape photographer dari kampung kelahiran aku, iaitu abang Fadzly Sham pada hari Ahad lepas (29/03/2015).

28/03/2015 8:34PM

Satu sesi meeting telah dilancarkan menggunakan whatsapp berkenaan outing tersebut. Setelah confirm lokasi yang nak dituju, seorang lagi photographer telah dijemput untuk hadir bersama-sama memeriahkan pagi yang dijangka akan menjadi owesome, tidak lain dan tidak bukan beliau ialah Syafiq Shaarani. Setelah beliau confirm untuk join, maka kami bertiga telah sebulat suara untuk melelapkan diri dahulu…

29/03/2015 6:47AM

Keluar dari rumah dan bergegas ke Sungai Haji Dorani. Ketika di lokasi, cuaca memang awesome seperti yang dibayang-bayangkan malam tadi… cuma air je tak berapa nak pasang. Tapi taklah surut sangat… mungkin sebab ini tajuk blog diberi. Serious tengah blur nak tulis apa, mungkin trauma dengan GST yang bakal tiba bulan April nanti…

Seperti biasa akan bergambar bersama kawan-kawan tiap kali outing…

Insya Allah, kalau ada kesempatan akan calling untuk outing di lokasi lain pulak 🙂

Gambar bonus: Siput-siput kecil di Sungai Haji Dorani

Testing the 40MP on night scene

The 40MP feature explained:

Semenjak memiliki mainan baru, tak pernah lagi cuba dia punya keupayaan untuk hasilkan gambar bersaiz 40MP. Ada cuba tapi tak secara teliti, cuma sekadar main-main je.

Malam semalam, terfikir nak cuba feature tu pada waktu malam. So, aku masukkan mainan tu ke dalam waist pouch dan capai tripod lalu bergegas ke area Masjid Putra.

Sampai kat situ, blur kejap… apa setting nak buat? Huhuhu… setelah berfikir dan mencari logik, maka setting ditetapkan lebih kurang kat bawah:

Shooting mode: Aperture priority
ISO: Low (100)
White Balance: Auto
Picture mode: Natural
Hi Res Shot: ON (3 sec delay)
Focusing mode: Manual (adjust during magnified)
Image Stabilizer: Off
Record mode: RAW / RAW+JPEG[SF]
etc…

As explained in video above, sensor akan capture same scene sebanyak 8 kali. Oleh kerana itu, tak berani nak set aperture terlalu kecil sebab akan makan masa yang lama untuk diproses. Dalam kes malam tadi, setting dibuat untuk mendapatkan shutter speed di bawah 5 saat.

Bila dah rasa agak puas, terus balik rumah untuk tengok hasilnya. Well, agak impressed dan jakun sekejap hahaha. Overall dari setting yang main agak-agak je, memang memuaskan dan sangat detail. Even zoomed kepada 200% masih dapat lihat detail di setiap texture dalam gambar. Dari segi saiz, agak besar… but make sense due to resolution. Tak cuba lagi bracketing untuk Hi Res Shot, Insya Allah akan cuba di lain masa.

Berikut adalah hasil dari shot semalam, before and after cropped.

DIY camera hand strap

Ada kamera, tapi bosan dengan strap asal? Tak tau nak beli corak camne? Jom DIY camera hand strap hehehe

Notes:

– Also known as “camera wrist strap”, what ever…

– This is not the best, they are a lots much better tutorials out there. But hey! at least we do it our self 🙂

Straight to the point, barang-barang yang diperlukan:

– tali leher (neck tie) yang lama (atau apa sahaja material yang seangkatan seperti seluar jeans lama / tali pinggang kulit lama / kain tebal / dsb)

– gunting

– tali (dalam DIY ni aku guna tali yang diambil dari beg sarung baju hujan, tali kasut yang tebal pon boleh, tak pon tali seluar sukan hehehe)

– mesin jahit, untuk pastikan jahitan kemas dan kuat

Langkah-langkah:

Gunting material tadi (neck tie) mengikut citarasa, dalam DIY ni aku ukur ikut pergelangan tangan

Buka jahitan asal, supaya boleh kecilkan sikit untuk muatkan tali ke dalam

Jahitkan hujungnya dari dalam, supaya nampak kemas

Lepas tu jahit sepanjang keratan tadi, dari dalam juga

Hasil dari jahitan setakat ini

Terbalikkan keratan yang dah dijahit tadi, yang ni agak susah kalau ruangnya kecik, so make sure tak terlalu kecik

Hasil selepas diterbalikkan

Ambil tali untuk dimasukkan ke dalam (yang ni ada pengunci sekali, kalau takde pengunci boleh la guna benda lain macam “washer” / gegelung yang kecik dsb)

Masukkan tali ke dalam keratan yang dijahit tadi dan ikat hujungnya (make sure kuat)

Sorokkan ikatan tadi ke dalam

Lastly, pasangkan ke kamera kesayangan hehehe (tetiba bertukar tone warna)

Amacam? Cantik bukan? Tak kira la cantik ke idak di pandangan orang… asalkan lain dari yang lain dan yang penting hasil titik peluh sendiri 🙂

Insya Allah ada balance dari keratan tadi, nak buat untuk neck strap pulak… tungguuuu 🙂

Ooops, hampir terlupa… SELAMAT MENCUBA! 🙂

P/S: Thank you Mama sebab sudi tunjuk ajar guna mesin jahit… SINGER menawan keluarga bahagiaaaa 😛

Update:

Some useful sources