Olympus M.Zuiko 25mm on street

Self challenge hari ni, street photography dengan lens Olympus M.Zuiko 25mm (equiv 50mm).

Sesi outing kali ni disertai oleh 3 orang sahabat iaitu Ezry, Hisham, Halim dan Helmi. Lokasi pula, di sekitar Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Dah banyak kali outing dekat area ni, tapi untuk street photography adalah kali yang kedua.

Bukit Bintang adalah salah satu tempat yang sering menjadi tumpuan pelancong, termasuk masyarakat tempatan. Sangat sesuai untuk mengasah bakat dalam street photography di mana kita boleh dapat lihat pelbagai gelagat manusia, bangsa, fesyen, gaya hidup dan lain-lain. Walaupon terdapat banyak kerja-kerja pembinaan sedang giat berjalan, namun tidak menghalang manusia dari terus membanjiri tempat ini.

Berbalik pada tajuk, self challenge hari ni agak challenging. Dengan Olympus M.Zuiko 25mm (equiv 50mm), agak kekok pada mulanya dari segi mencari angle view dan composition. Dengan berbekalkan sedikit pengalaman dengan focal view yang hampir sama, akhirnya dapat lah membiasakan diri sikit demi sedikit.

Kelebihan Olympus M.Zuiko 25mm (50mm focal view) dalam street photography

  • Tak perlu berdekat dengan subjek, sekaligus dapat mengelakkan diri dari dikesan
  • Sekiranya dekat dengan subjek, dapat menjadikan gambar sebagai portrait dengan focal view yang menarik
  • Sharpness dan bokeh yang menarik
  • Kecil dan ringan

The journey

Kebab family
Budak berusia 8 tahun menolong bapanya berniaga kebab di luar restoran. Sporting dan peramah walaupon tidak fasih berbicara.
While waiting
Kaki-kaki di jalanan. Ada yang menunggu bas, ada yang sekadar melepak, ada yang bersiar-siar. Termasuk aku, kaki ambil gambar.
The watcher
Seorang peniaga jalanan sedang memerhati gelagat manusia. Mungkin dia pemalu… refleksi sudah memadai bagi aku.
KL Tower in red
KL Tower yang diterangi cahaya lampu merah. Tidak pasti bersempena dengan apa, yang pasti memukau mata dan menyerikan.
Open air Musolla
Dalam perjalanan mencari surau, terjumpa satu kawasan lapang yang dijadikan tempat solat. Tempat ini mungkin diusahakan oleh peniaga-peniaga asing yang berdekatan. Nyaman dan sejuk.
KLCCs
Replika bangunan KLCC yang banyak dijual di jalanan.
Man from Sarawak
Orang Sarawak yang sporting, yang aku sangkakan pelancong dari Korea.
Signs
Tolong terjemahkan?
Builders at night
Beberapa orang kontraktor sedang gigih membina di waktu malam. Tanpa mereka, tiadalah bangunan.
Hang master
Seorang pemuzik jalanan sedang mendendangkan muzik dengan instument yang unik, iaitu Hang. https://en.wikipedia.org/wiki/Hang_(instrument)
Sangat terpegun dengan bunyi dan muzik yang dihasilkan, lebih-lebih lagi disaksikan secara live di jalanan.
Street artist
Barisan pelukis jalanan sedang khusyuk melukis gambar-gambar pelanggan. Sangat cantik dan menarik. Dengan harga yang ditawarkan, ianya sangat berbaloi.

Kebetulan, salah sorang sahabat yang outing bersama ada sedikit perkongsian tips bagaimana hendak menangani perasaan takut dalam genre street photography. Layari http://www.snapby.me/blog/-takut-shoot-street-photography-ikuti-langkah-ini

Advertisements

Olympus PEN-F M.Zuiko ED 300mm f4.0 IS PRO – Touched!

Touch & Try, satu lagi event menarik yang dikendalikan oleh team Olympus Malaysia. Kali ni, semua peserta diperkenalkan dan diberi peluang mencuba 2 produk terbaru mereka iaitu Olympus PEN-F M.Zuiko ED 300mm f4.0 IS PRO Lens.

Ini adalah sejenis event yang pertama kali Abah pernah join sepanjang melibatkan diri dalam bidang photography (mungkin yang lain ada tapi tak pernah join hehehe). Satu lagi perkara yang menarik, semua peserta diberi satu servis kamera dan lens secara percuma! Yeay!

Products introduction

Sesi pengenalan produk bermula lebih kurang jam 10 pagi, seperti biasa dikendalikan oleh Robin Wong. Banyak info dan tips diberi dalam sesi ni. Antaranya, keupayaan M.Zuiko ED 300mm f4.0 IS PRO Lens.

Apa yang menarik tentang lens ini:

  • Sharp!
  • Equivalent 600mm to full frame
  • Saiz yang berkali ganda kecil dari lens full frame yang sama field of view
  • Selain saiz, ringan!
  • Harga yang lebih rendah dibandingkan lens full frame
  • Chromatic Aberration? None!
  • Compatible 1.4x Teleconverter, MC-14
  • Minimal focusing distance 1.4m
  • 5-Axis Sync Image Stabilization (Body IS + Lens IS)

Now, the PEN-F… apa yang menarik tentang kamera ini:

Aaarrrggghhhh! Geram gila! Ok ok, daripada geram Abah membuak… ada baiknya terus je summarize.

Hmmm… nak summarize pon geram… baca je lah dari URL ni 😀 http://www.getolympus.com/us/en/pen-f.html

Touch & Try session

Sesi yang ditunggu-tunggu, group pertama diberi peluang dahulu untuk mencuba M.Zuiko ED 300mm f4.0 IS PRO Lens. Best ke lens ni? Tadi cerita panjang lebar masa sesi introduction. Jawapannya… sangat awesome! Huhuhu…

5-Axis Sync IS memang sangat membantu untuk mendapatkan gambar yang sharp tanpa menggunakan support system (tripod / monopod). Bagi yang biasa menggunakan telephoto lens, mesti tahu lebih panjang focal length lebih sukar untuk handle…

Anyway, ini salah satu gambar yang diambil menggunakan lens 300mm…

Hand-held Shutter speed 1/10… ye 1/10 hehehe
Gambar atas, cropped… sharp?

Next session, PEN-F hands-on… haishhh… awesome! Huhuhu…

PEN-F shot by PEN-F, Monochrome Profile 3

p/s: ada shoot model dalam sesi ni, tapi tak share 😀

Photo-walk with Robin Wong and Olympusers

Weekend… as usual, I will try to arrange and spend some time to coach my self on my skills and knowledge especially street photography. It was quite fortunate that I managed to participate an outing with Olympus users, organized by a known, talented and inspiring… Robin Wong. Quite surprised too that I was the first person who accepted the invitation 😀

A day before, he called me to confirm my participation. And I just couldn’t believe that he offered me to lend any lenses that I would like to try during the outing. Well, I’ve been looking and waiting to hold this rumored superb prime lens… M.Zuiko 17mm f1.8!!! And I thought, this would be the best way to give the-best-I-can test drive before I spend my pennies to own one.

On the event day, all the participants (around 15) were briefed and the photo-walk begins around 8:30AM with the M.Zuiko 17mm f1.8 attached on my E-M5 Mark II body. Owh… it’s silver too 😛

As I only own 14-42mm EZ, it was a bit awkward for me to get my self comfort using it. But after few snaps, I managed to handle that feeling. I even tested the manual focus, so smooth and the depth of field is pretty awesome.

Things that I like about this lens:

  • Big aperture f1.8, good enough to handle dim, even dark scene with high shutter speed… with unnoticeable noise.
  • Great contrast, colors and sharp… I mean really sharp (to my eyes).
  • The size, giving me some extra space in my daily-use sling bag.
  • Fast! Not fast as speed of sound of course… but really fast… near instant I would say.
  • Wide, yet able to focus to really really close subjects!
  • 35mm equivalent full frame angle of view (less 1mm actually). Great for street photography, landscape and even portrait.
  • The easy AF / MF switch.

Anyway, here are some shots that I managed to capture during the photo-walk. Enjoy!

Flickr Album 72157659991430583

We, through the fish-eye

p/s:

  • Some of these photos are cropped, but I still satisfied with the sharpness
  • Hope I could own the M.Zuiko 17mm f1.8 very soon
  • If there is another chance, I would like to have M.Zuiko 12-40mm f2.8 be my partner 😀

E-M5 Mark II Live Composite (LIVECOMP)

Hampir setahun memiliki kamera ni, baru berkesempatan mencuba satu feature menarik iaitu Live Composite. Sebelum terangkan lebih lanjut, boleh tonton ni untuk sedikit penjelasan tambahan dan contoh:

 

Ini hasil cubaan malam tadi… nampak tak berapa elok sebab first time cuba hehehe…

Ini apa yang aku faham tentang feature Live Composite (LIVECOMP)

  • Gambar pertama yang diambil akan dijadikan sebagai base dan mana-mana light source atau bright area yang muncul kemudiannya akan dirakam dan ditambah ke dalam gambar pertama tadi (secara berterusan sehingga dihentikan). Tekniknya sama seperti stacking multiple images di Photoshop yang selalu digunakan bagi kamera digital terdahulu, cuma dilakukan di dalam kamera untuk menghasilkan satu gambar.
  • Tidak sama dengan BULB mode, di mana mode ini akan menjadikan gambar lebih terang keseluruhannya sekiranya lebih lama exposure dibuka. Juga, penghasilan gambar menggunakan feature Live Composite boleh dilihat secara terus (real-time) di Live View.
  • Ianya sesuai digunakan untuk light trail, star trail, cloud trail (sunset), fireworks, lightning, flowing water, light painting dan seangkatan dengannya.

Satu lagi video langkah-langkah menggunakannya:

 

50mm meet the Oly at night

Dah lama jugak rasanya tak bawak 50mm… so malam tadi bawak keluar dengan Oly… itu pon sebab Mama dengan Maksu ada planning nak beriadah kat Masjid Putra hehehe. Boleh la mengasah ketangkasan bermain manual fokus sekali lagi.

Anyway… memang tu lah rancangannya, nak beriadah bawak DDD naik basikal dan kereta mainan dekat bulatan Masjid Putra… tapi apa kan daya hajat tu tak kesampaian sebab lengang takde orang berniaga. Semua gara-gara larangan yang dah dikeluarkan oleh Majlis Bandaraya. Sejak bila pon tak tahu, sebab dah lama tak pegi situ. So, berlenggang la masing-masing dengan perasaan yang kecewa dan bosan huhuhu.

Orang kata, kalau nak planning sesuatu kena ada PLAN B… apa dia? M A K A N… MAKAN! hahaha

Masuk kereta, start enjin, pegi Taman Warisan 😛

Flickr Album 72157657636981434