Family Day Out, Bukit Gasing > Rojak+Cendol SS15

Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur dan diberi peluang untuk bersama family sekali lagi. Masih tak hilang penat semalam, hari ni tambah lagi penat dengan family outing ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing.

Dah lama rasanya tak ke sini, last sekali mungkin bulan Mac tahun 2014. Memandangkan dah cliche bawak family ke tempat-tempat riadah sekitar lembah kelang, hari ni bawak ke tempat yang diorang tak pernah jejak lagi.

Another reason kenapa nak ke Bukit Gasing, lately si Danish semakin curious dengan kehidupan alam semula jadi iaitu “serangga” hahaha. Guess what? Bukan Danish je yang excited, Darwisy dan Darwisyah pon turut jakun… oh, Mama pon sama 😛

Anyway, sampai di Bukit Gasing agak lewat dalam pukul 10:30 pagi. Terus attach lens macro ke adapter dan masuk ke kumira Olympus. Oleh kerana dah tak ada custom diffuser, terpaksa la guna semula O-ring flash yang dibeli tahun lepas. All sets up, lighting ok, ada satu masalah yang mungkin akan menjejaskan sesi macro ni iaitu… self-stabilization huhuhu. Tak apa lah, pelan-pelan kayuh asalkan family enjoy the trip 🙂

Flickr Album 72157659641331415

P/S: sorry banyak gambar blur, kena asah balik bakat hehehe

Jalan punya jalan, jam dah pon pukul 12 tengah hari. Secara automatik perut telah menjadi lapar. So, terus keluar hutan cari makanan. Destination? Rojak dan cendol SS15 Subang Jaya 🙂

Baru-baru ni ada singgah makan dekat sini, tapi duduk dalam kereta je. Kali ni, Abah ajak semua duduk kat bawah pokok, baru ada feel. Order rojak 2 pinggan, cendol 4 mangkuk. Ingatkan DDD tanak makan rojak sebab dah makan roti dalam kereta on the way tadi, tapi sangkaan silap… diorang plak yang melahap rojak Mama. Tak cukup, melahap pulak rojak Abah hahaha. Takpe, asalkan diorang suka and happy 🙂

Flickr Album 72157659221148700

Masa on the way balik, Abah ada tanya DDD… lain kali nak pergi hutan lagi tak? Diorang jawab “NAAAAAAAKKKK”… Insya Allah 🙂

Advertisements

Fotografi makro dalam rumah – Embun

Tak ada masa nak makro dalam hutan? Kena jaga anak2 sebab isteri bekerja luar negeri? Tak ada serangga? Hari hujan? Tak ada masalah, jom makro dalam rumah 😛

Fotografi makro tiada had, boleh dilakukan hampir di mana2 sahaja… termasuk lah di dalam rumah…

So, baru2 ni aku telah mendapat idea mcm mana nak buat fotografi makro di dalam rumah… memandangkan tiada masa nak keluar ke hutan dan tangan sudah mula gatal2 nak memetik shutter kamera 😀

Dalam projek kali ni, aku telah menggunakan rumput (pet grass) sebagai subjek… dan embun sebagai subjek utama… tapi macam mana? mudah je hehehe…

Dapatkan pet grass ni di mana2 kedai haiwan peliharaan (pet shop)… terdapat perbagai jenis dan harga… ada yang dah siap tumbuh dan ada yang kena tanam sendiri (biji benih)… kalau nak cepat, beli lah yang dah siap tumbuh… kalau rasa macam nak bercucuk tanam, beli lah yang biji benih hehehe… tapi kena tunggu at least 4 hari lah…

Ok, rumput dah beli… tapi mana embun? Haaa… sebelum keluar embun kena lah kita siramkan tanah rumput tadi dengan air yang secukupnya… kemudian biarkan semalaman di dalam rumah… esoknya keluarlah embun kat hujung rumput2 tu tadi…

Bila dah ada nampak embun, buatlah setup makro ikut suka hati… dalam kes aku, simply letak rumput tadi atas laptop yang sedang menyala untuk mendapatkan light source sederhana dari belakang subjek… kamera pon handheld je hahahaha…

Ini antara hasil dari projek makro dalam rumah aku hehehe

Amacam ok tak? hehehe… subjek tu sebenarnya boleh gunakan apa2 saja… nama pon makro… selamat mencuba! 🙂

p/s: http://hilmanali.com/lets-macro-the-strawberry/

Saturday night macro, NOT disco

Alhamdulillah, berlangsung lah satu lagi episod night macro di Bukit Gasing pada malam ini. Disertai oleh 6 orang rakan dari KFGM yang lain iaitu Ezry (abang kawasan), Adznee Abas, Sairel, Ku Mohd Nazril, Hairul Azuar dan Azri Suratmin. Selain dari group kami, ada lagi satu group yang sedang outing di lokasi yang sama (mungkin Shah Alam Macro). Di mana 2 orang dari group tersebut, aku pernah kenali pada first outing di lokasi yang sama juga iaitu Zaidi Razak dan Yie Rima.

Outing bermula lebih kurang pada jam 10 malam sabtu dan tamat lebih kurang jam 1230 pagi ahad. Walaupon dirancang secara mengejut, tapi Alhamdulillah ramai yang dapat join dan berjalan lancar.

Ada beberapa pengajaran dalam outing kali ini, di mana kami dapati agak kurang serangga keluar pada malam ini. Daripada pendapat tidak profesional, kami telah sebulat suara menyatakan mungkin ianya berpunca daripada cuaca yang panas dan jerebu yang sedang melanda hehehe…

Selain dari itu, kami juga telah dapat mengesan di mana salah seorang dari kumpulan kami adalah seorang yang penggeli dengan serangga akan tetapi dia adalah seorang yang agak tegar bermakro. Pengajarannya, kena perhatikan serangga tu betul2 sebab bila dia melompat ke arah sahabat tersebut maka dia akan membuka langkah silat dan menyebabkan serangga itu terpelanting tanpa dapat dikesan. Akibatnya, kami yang belum sempat shoot serangga tersebut akan berasa amat kecewa HAHAHAHA… siapa dia? 😀

Pengajaran seterusnya, kita kena lebih bersedia terutamanya dari segi peralatan. Di mana kadang2 akan berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini seperti kerosakan, barang tertinggal, habis bateri, tertinggal memory card, lupa lampu suluh, lupa beli air mineral dan sebagainya. Kalau boleh, kita bawa peralatan ekstra walaupon kita tidak fikir kita akan menggunakannya. Ini akan dapat membantu rakan2 kita yang telah mendapat perkara yang tidak diingini tersebut hehehe…

Anyway, walau pon agak kurang hasilnya, tetapi outing kali ini boleh dikatakan seronok juga di mana banyak cerita dan tips dikongsi bersama sepanjang aktiviti. Yang penting, berkerja sama dan keluar peluh hehehe… InsyaAllah, semoga akan mendapat hasil yang rare di lain kali… Amin…

Upload satu gambar dulu, nanti sambung upload lagi sebab dah mengantuk hahaha

Ok, aku tak boleh tidur lagi… upload lagi satu 😛

 

Macro – Bukit Gasing

Lagi sekali terjah Bukit Gasing bersama rakan2 KFGM. Kali ni dapat berjumpa seorang lagi rakan baru iaitu Ku Mohd Nazril. Semua yang hadir termasuk aku adalah seramai 5 orang. As usual, kami memulakan aktiviti macro di sebelah pagi dan mengharapkan akan menjumpai spesis yang belum pernah kami dapat. Kebetulan, malam sebelum outing tu telah turun hujan yang agak lebat (masa tu musim kemarau). Tapi aku rasa agak kurang bernasib baik sebab spesis yang dijumpai semua pernah dirakam sebelum ini. Kalau tak silap, serangga juga agak sukar dijumpai… mungkin disebabkan oleh cuaca yang panas ketika itu.

Dipendekkan cerita, sebelum nak balik tu kami ternampak satu lagi group macro dari kejauhan. Setelah diamati, ada beberapa orang dari group tu yang kami kenali iaitu Faisal Ismail dan A-mie. The rest tak kenal lagi hehehe.

Takde group photo masa ni (terlupa kot…), tapi ada sedikit rakaman video di sepanjang aktiviti outing tersebut (pendek je pon)…

Macro – Bukit Tinggi, Pahang.

Asik dekat2 je, kali ni pergi outing jauh sikit hehehe. Destinasi yang kami tuju kali ini adalah Bukit Tinggi, Pahang.

Bertolak dari Putrajaya bersama Sairel (tumpang kereta dia) lebih kurang pukul 7:30AM. Singgah di Genting Sempah untuk sarapan dan jumpa geng lain (Ezry dan Zack Zaidi). Lepas sarapan maka bermulalah satu perlumbaan kereta Honda sepanjang perjalanan ke Bukit Tinggi kekeke“““““““` (kucing aku punya kerja, terus typo!). Masa tu Hairul Azuar dan Serin datang dari Shah Alam menaiki satu kereta juga. So totally 4 biji kereta 2 orang setiap satu… menyahut seruan kerajaan? 😀

To be honest, ini adalah kali pertama aku menjejakkan kaki di sini. Setibanya kami di sana… kami disajikan dengan pemandangan pagi yang sangat menyegarkan. Oh ye, ketinggian lokasi tersebut adalah 3500 kaki dari paras laut… kalau naik proton saga tak tau lah berapa jam baru sampai hahaha.

20140203_093305
Menuju puncak! na na na na na na na (lupa lirik)
20140203_093906
Papan tanda… (ini pon aku nak bagitau hehehe)
20140203_093928
Ye ke?
20140203_094245_Richtone(HDR)
HDR guna phone
20140203_095424_Richtone(HDR)
Pengetua
20140203_103854_Richtone(HDR)
Baca sendiri papan tanda tu… aku tak reti nak sebut betul2
20140203_131521_Richtone(HDR)
Speed trap?

Outing kali ni disertai oleh 8 orang termasuk aku iaitu Zack Zaidi, Ezry, Hairul Azuar, Serin, Sairel, Awang Jerry dan sahabat beliau (otai jugak ni, berbangsa cina).

Ramai yang kata Bukit Tinggi ni adalah salah satu lokasi yang menarik untuk aktiviti outing macro kerana faktor ketebalan hutan dan kesegaran udaranya. Guess what? Memang betul lah kata diorang tu hehehe.

Berikut adalah sebahagian dari hasil macro pada hari tersebut… sebahagian lagi simpan dalam hardisk hahaha

Dari kiri: Zack Zaidi, aku, Ezry, Serin, Sairel, Hairul Azuar
Tiada dalam gambar: Awang Jerry dan rakan

Kata penutup, Bukit Tinggi memang menarik. Insya Allah akan melawat lagi bila ada rezeki… adios!