Fotografi Jalanan, Pasar Karat – Masjid India

Lokasi outing fotografi jalanan kali ini adalah di Pasar Karat dan Masjid India, bersama seorang sahabat. Jujurnya, setelah hampir 20 tahun tinggal di Lembah Kelang, ini adalah kali pertama aku akan menjejakkan kaki di lokasi tersebut.

Sekitar jam 9 pagi, kami tiba di lokasi yang pertama (sekitar Petaling Street). Dalam perjalanan menuju ke lorong masuk Pasar Karat, kelihatan seorang lelaki India yang sedang asyik memintal-mintal misainya sambil ditarik ke atas. Aku menghampiri beliau dan senyum. Sambil menegur dengan sedikit pujian ke atas misainya, aku menunjukkan isyarat dengan kamera (permission), samada boleh mengambil gambar atau tidak. Dan dia tidak ada masalah dengan permintaan itu.

Selesai berborak dengan Mr. Sathiya, kami memulakan langkah memasuki lorong ke Pasar Karat. Beberapa tips dan nasihat yang pernah aku baca dari blogger di internet, tempat yang sebegini haruslah kita berhati-hati. Tidak semua peniaga di sini peramah, begitu juga pengunjungnya. Barang-barang yang berharga perlu disimpan dengan baik, jangan bawa terlalu banyak wang tunai, kena peka penculik saku, jangan keras kepala dan sebagainya.

Terdapat banyak barangan yang dijual di tepi jalanan dan pengunjung yang datang juga sangat ramai. Antara barangan yang dijual adalah barang-barang elektrik, telefon, perhiasan, buku, kamera lama, pakaian dan sebagainya. Dan kebanyakan barang-barang yang dijual adalah barangan terpakai. Yang pasti, harganya murah.

Flickr album 72157671794451864

Mr. Sathiya, Mustache-Man

An old lady selling her stuff in a flea market.

The center of Pasar Karat (flea market)

Q & A

Inspecting

Identical

Relaxed

Rusty store

Reaching the Life

Setelah hampir 1 jam di situ, kami melangkah kaki menuju ke Masjid India melalui Petaling Street dan Pasaraya Seni. Agak berpuas hati dengan outing di Pasar Karat tadi, Insya Allah akan berkunjung semula satu hari nanti. Dengan lebih ramai sahabat, mungkin?

Funny Malaysia

Selfier

Jump? No jump?

Rest

A Simba look-alike

Ngeee!

Maruku Family

Advertisements

Olympus M.Zuiko 25mm on street

Self challenge hari ni, street photography dengan lens Olympus M.Zuiko 25mm (equiv 50mm).

Sesi outing kali ni disertai oleh 3 orang sahabat iaitu Ezry, Hisham, Halim dan Helmi. Lokasi pula, di sekitar Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Dah banyak kali outing dekat area ni, tapi untuk street photography adalah kali yang kedua.

Bukit Bintang adalah salah satu tempat yang sering menjadi tumpuan pelancong, termasuk masyarakat tempatan. Sangat sesuai untuk mengasah bakat dalam street photography di mana kita boleh dapat lihat pelbagai gelagat manusia, bangsa, fesyen, gaya hidup dan lain-lain. Walaupon terdapat banyak kerja-kerja pembinaan sedang giat berjalan, namun tidak menghalang manusia dari terus membanjiri tempat ini.

Berbalik pada tajuk, self challenge hari ni agak challenging. Dengan Olympus M.Zuiko 25mm (equiv 50mm), agak kekok pada mulanya dari segi mencari angle view dan composition. Dengan berbekalkan sedikit pengalaman dengan focal view yang hampir sama, akhirnya dapat lah membiasakan diri sikit demi sedikit.

Kelebihan Olympus M.Zuiko 25mm (50mm focal view) dalam street photography

  • Tak perlu berdekat dengan subjek, sekaligus dapat mengelakkan diri dari dikesan
  • Sekiranya dekat dengan subjek, dapat menjadikan gambar sebagai portrait dengan focal view yang menarik
  • Sharpness dan bokeh yang menarik
  • Kecil dan ringan

The journey

Kebab family
Budak berusia 8 tahun menolong bapanya berniaga kebab di luar restoran. Sporting dan peramah walaupon tidak fasih berbicara.
While waiting
Kaki-kaki di jalanan. Ada yang menunggu bas, ada yang sekadar melepak, ada yang bersiar-siar. Termasuk aku, kaki ambil gambar.
The watcher
Seorang peniaga jalanan sedang memerhati gelagat manusia. Mungkin dia pemalu… refleksi sudah memadai bagi aku.
KL Tower in red
KL Tower yang diterangi cahaya lampu merah. Tidak pasti bersempena dengan apa, yang pasti memukau mata dan menyerikan.
Open air Musolla
Dalam perjalanan mencari surau, terjumpa satu kawasan lapang yang dijadikan tempat solat. Tempat ini mungkin diusahakan oleh peniaga-peniaga asing yang berdekatan. Nyaman dan sejuk.
KLCCs
Replika bangunan KLCC yang banyak dijual di jalanan.
Man from Sarawak
Orang Sarawak yang sporting, yang aku sangkakan pelancong dari Korea.
Signs
Tolong terjemahkan?
Builders at night
Beberapa orang kontraktor sedang gigih membina di waktu malam. Tanpa mereka, tiadalah bangunan.
Hang master
Seorang pemuzik jalanan sedang mendendangkan muzik dengan instument yang unik, iaitu Hang. https://en.wikipedia.org/wiki/Hang_(instrument)
Sangat terpegun dengan bunyi dan muzik yang dihasilkan, lebih-lebih lagi disaksikan secara live di jalanan.
Street artist
Barisan pelukis jalanan sedang khusyuk melukis gambar-gambar pelanggan. Sangat cantik dan menarik. Dengan harga yang ditawarkan, ianya sangat berbaloi.

Kebetulan, salah sorang sahabat yang outing bersama ada sedikit perkongsian tips bagaimana hendak menangani perasaan takut dalam genre street photography. Layari http://www.snapby.me/blog/-takut-shoot-street-photography-ikuti-langkah-ini

Melawat planet dan Tugu Negara

Tugu Peringatan Negara (atau juga dikenali sebagai Tugu Negara) telah disiapkan pada 8 Februari 1966 sebagai penghormatan kepada lebih 11 ribu perajurit yang gugur dalam Perang Dunia Pertama (1914-1918), Perang Dunia Kedua (1935-1942) dan semasa Darurat (1948-1960). Ia terletak di ibu negara, Kuala Lumpur berhampiran dengan bangunan Parlimen.

Pada setiap tahun, 11 November, satu perbarisan hormat akan diadakan di Tugu Negara. Tugu tersebut menggambarkan sekumpulan tentera mengibar bendera negara, Jalur Gemilang. Setiap patung gangsa tersebut melambangkan pimpinan, getir, persatuan, siap sedia, kekuatan, keberanian, dan pengorbanan.

Dibina pada tahun 1966, tugu tersebut berdiri setinggi 15 meter, diperbuat daripada gangsa dan direka oleh pengukir Austria, Felix de Weldon yang bertanggungjawab bagi Tugu Peringatan Perang USMC (USMC War Memorial) di Virginia, Amerika Syarikat. Tugu ini juga adalah arca berkumpulan yang tertinggi di dunia.

Ok, ayat atas tu copy and paste dari Wiki hahaha!

Buat pertama kalinya Abah dan DDD melawat tempat tarikan pelancong ni. Mama mungkin dah pernah pergi sebelum ni, tapi tu andaian je lah 🙂

Mulanya, Abah dan Mama bawak DDD pergi ke Planetarium Negara yang juga terletak di tengah bandaraya Kuala Lumpur. Eh, silap… mulanya Abah dan Mama nak bawak DDD pergi ke Muzium Alam Semula Jadi di Putrajaya. Tapi tempat tu tutup sebab ada kerja-kerja pembaikan tengah dijalankan. Tak pasti bila akan siap, terpaksa skip dan pergi melawat tempat lain. Fikir punya fikir, akhirnya terpandu lah kereta dengan sendirinya ke Kuala Lumpur… ok sambung balik cerita tadi.

Masa dalam perjalanan, masih tak tau destinasi mana yang nak dituju. Nak ke Taman Rama-rama, dah pergi baru-baru ni. Nak ke Taman Burung, macam malas nak keluar duit banyak-banyak. Dalam sibuk Abah ngan Mama bincang, tetiba Darwisy bagi cadangan supaya pergi ke Planetarium Negara sebab kat situ best katanya. Maklumlah dah pernah pergi dengan rombongan sekolah dulu. Ok lah kalau macam tu, Planetarium Negara we go! (jenuh jugak cari dalam Map, first time nak pergi hahaha)

Sesampai je di sana, tetiba pak guard bagi tau… “sekarang tengah tutup, ada renovation sampai bulan 7″… What!!!??? Memang tak ada rezeki lah… tadi pergi Muzium Putrajaya tutup… renovation jugak. Tapi tak lama lepas tu pak guard cakap lagi… “kalau nak tengok tayangan boleh lah, pameran memang tak boleh masuk sebab tengah renovation”. Ok, alang-alang dah sampai… tayangan pon tayangan la huhuhu.

Kebetulan pulak sampai situ pukul 11:45, sempat la beli tiket untuk tayangan pukul 12 tengah hari. Tiket pulak tak lah mahal, total 5 orang (2 dewasa 3 budak) RM24. Lepas beli tiket, masuk la ke dalam satu tempat tu… apa entah namanya… susah nak sebut kakaka!

As usual, DDD memang suka la benda-benda macam ni. Ada screen besar macam 3D di atas kepala. Jenuh la mendongak 25 minit hehehe. Overall, memuaskan.

Lepas habis tayangan, pergi pulak melawat Tugu Negara. Hampir jam 1 tengah hari, memang matahari terpacak lah atas kepala. Bak kata orang, panas lit lit? Panas pon panas lah… first time punya pasal dan masa masih panjang hehehe.

Flickr Album 72157661038893074

P1102904

Dipendekkan cerita… tak banyak perkara yang boleh dibuat waktu panas macam ni. So, ambik gambar sikit-sikit, portrait family… lepas tu balik. Pendek tak? 😀

Flickr Album 72157663318033816

P1102945

p/s: Gambar dalam Planetarium tu nampak lengang… memang lengang pon… kami je yang datang HAHAHA!!!

Street Photography, Bangladesh

Tekalah sendiri kenapa aku letak Bangladesh 😛

Dah lama tak outing street photography… Nak dijadikan cerita, semalam aku telah dijemput secara rahsia oleh seorang kawan untuk join dia outing di sekitar Kuala Lumpur (dah dapat teka?). Ok jugak tu, dah lama tunggu jemputan. So, reply message dia “Insya Allah” hehehe.

Lepas beli sarapan untuk wife dan anak-anak, bergegas ke meet point di LRT Sungai Besi. Ambik train dari situ terus ke Masjid Jamek (nasib dia ada kalau idak tak tau beli tiket kekeke).

Sampai je di LRT Masjid Jamek, rupa-rupanya ada lagi 2 orang kawan yang juga telah dijemput secara rahsia hahaha… tak apa, lagi ramai lagi seronok 🙂

Maka bermulalah misi menekan shutter camera, as usual sambil jalan-jalan menuju area Masjid India sambil bersembang dan berkongsi cerita…

Setel je area Masjid India, lepak minum kejap… bercerita lagi dan lepas tu bergerak ke Bangladesh… tak jauh, sebelah kawasan je 😀

Haish, malas lah nak kongsi pengalaman dekat situ… upload je la gambar dan biar gambar berbicara cewahhh…

Flickr Album 72157657676118784

Raya Aidilfitri di KL pulak

Alhamdulillah, dah pon seminggu lebih kita di bulan Syawal atau Hari Raya Aidilfitri. Macam tahun-tahun sebelum ni, lepas je balik dari kampung kami akan beraya di KL pada hari minggunya.

Hari Sabtu lepas, beraya di rumah di rumah Abg Ipin (Pak Ngah & Mak Ngah DDD) dekat Klang. Pak Long tak datang sebab dah beraya masa hari bekerja, Pak Uda pon tak balik lagi dari Kedah. So yang datang Mak Su dengan Andak DDD. Tu pon dah cukup meriah dibuatnya, riuh rendah hehehe. Macam biasa la bila DDD dapat jumpa sepupu-sepupu memang tak berhenti main dah. Dari siang sampai la ke malam.

Sebelah malam pulak, Tok Uda DDD pulak datang sekeluarga. Bertambah lagi sepupu-sepupu DDD datang dan sambung lagi main.

Hari Ahad pulak, baru dapat pergi ke rumah Pak Long DDD di Pantai Dalam. Mana yang datang ke Klang semalam pon join sekali. Lepas solat Zohor bergerak ke rumah Tok Ngah DDD di Serdang dan macam biasa rumah Nenek Long DDD seterusnya.

Last destination, rumah Mak Su DDD di Seri Kembangan. Tapi sebelum tu singgah di Giant Seri Kembangan, nak beli kek di Secret Recipe untuk surprise birthday Pak Su DDD. Dari pukul 5 sampai la ke malam, macam biasa DDD sambung main hahaha.

Abah Mama pon dah penat, so lepas je makan-makan terus balik. Tapi macam biasa akan menghadapi waktu kesukaran setiap kali nak ajak DDD balik rumah… Darwisyah meraung-raung tanak balik… nak ikut kakak Mia katanya hahaha.

Flickr Album 72157657310710363