Introducing Ciki, Garfield’s girlfriend

Kesian tengok Garfield takde kawan kat rumah… so kami buat keputusan untuk adopt / beli seekor kucing betina untuk dijadikan peneman hidup kucing gelandangan kami hehehe. Sebenarnya agak lama juga kami survey, mungkin 2 minggu sebelum kami akhirnya merisik seekor kucing betina kacukan maine coon+persian.

Setelah kami confirm dan dapat segala maklumat yang sepatutnya, pada malam 19/02/2014 kami telah pergi ke Bandar Baru Salak Selatan untuk mengambil kucing tersebut. Seperti biasa, orang yang paling excited adalah anak2 aku. Tak sabar nak dapat kucing baru.

Setibanya kami di sana, tuan kepada kucing tersebut telah membawa 2 ekor kucing untuk kami pilih. Padahal kami dah confirm nak ambil seekor sahaja seperti dalam gambar yang dia iklankan. Tapi takpe lah, dia kata mana tau kot2 berubah fikiran pulak.

Kucing tu amat comel, bulunya medium tidak terlalu kembang. Berwarna kelabu dan berbelang2 di kaki dan ekor. Pada mulanya, kucing tu ketakutan… biasa lah bila jumpa dengan orang yang dia tak kenal. Cerita punya cerita, maka kami pon bayarlah harga kucing tu sebanyak RM300… di mana kami rasa agak murah jika dibandingkan dengan harga pasaran lain. Lepas setel bayar, kami balik ke rumah… nak dijadikan cerita, kucing tu punya la takut sampai tak dapat nak duduk diam… lepas tu lidah terjelir2 sebab kepenatan kot huhuhu… nasib baik ada pakar menjinakkan kucing ada ikut sekali iaitu mama hehehe…

Sampai je di rumah, kami terus letak kucing tu dalam sangkar supaya dia tidak terlalu takut dan dapat membiasakan diri… lebih2 lagi ada sekor kucing jantan dalam rumah tu… si Garfield macam biasa lah, curiosity amat kuat sampai dia pon tak boleh duduk senang. Asik2 pegi kat sangkar terhidu2 kucing baru tu… dalam hati kami “suka la ko ye Garfield!” hehehe

Anyway, ni gambar kucing tu 🙂 nama Ciki telah diberi oleh Danish (ntah mana dia dapat nama ni… tiba2 je bagitau mama suruh letak nama tu)

p/s: kucing ni manjanya yaaaa amat! geram aku! umur masa adopt ni baru 6 bulan… lahir pada 08/08/2013 🙂

harap2 Garfield bahagia lah dengan pasangan dia ni… moga dikurniakan zuriat yang comel2 hehehehehehe

Advertisements

Garfield yang manja

Ingat lagi kucing yang kami jumpa tu? Memang tak ingat la sebab blog ni takde pembaca yang setia hahahahaha

Tengok la Garfield, manja betul dia… tak padan dengan jantan hehehe… agaknya dia happy ada orang yang sudi bela dia… aku pon macam dihargai…

Orang yang paling suka sekali adalah Darwisyah… tak berenggang langsung huhuhu

20131021_184512 20131021_183559

Jumpa kucing!

Pada petang 16 Oktober 2013, di mana aku baru pulang dari kampung sempena cuti Raya Haji… aku telah menjumpai seekor anak kucing yang comel merayau2 di sekitar kedai runcit di bawah apartment aku tinggal. Melihatkan keadaan dia yang kotor dan kelaparan, aku telah mengambil keputusan untuk membeli makanan kucing (paket) dan membawa dia pulang untuk diberi makan… ntah macam mana, kucing ni nampak sangat manja dan sangat berselera makan… macam biasa lah, anak2 dan wife aku sememangnya sukakan kucing dari azali lagi… so tak pasal2 diorang telah memaksa aku untuk membela kucing tersebut… aku pon rasa berat hati nak lepaskan dia, yelah kecik lagi… dgn banyak kereta lalu lalang… takde tempat tinggal…

Lepas je bagi makan, aku dan wife mandikan dia… sebab

So, dengan rela hati aku telah memutuskan untuk membela kucing tersebut… dan nama Garfield telah diberi oleh wife aku (mmg peminat katun garfield kekeke)…

Semoga apa yang aku lakukan ni mendapat keberkatan… Amin…

20131017_233345

p/s: sangkar DIY, beli dari Daiso dan cantum2 kan (first stage)… kucing pon keletihan asik main je hehehe

(UPDATE) Mid Valley

Posted on 2007-02-25 6:21:21 pm

hari ni kitorang gi mid valley sajer bawak darwisy jalan2 lagipun mama memang tak pernah pegi mid valley..pehtu masuk la kat jaya jusco..pehtu nampak plak kasut garfield…apa lagi bagai nak gila la mama memilih kasut untuk darwisy…dapat la satu kasut garfield nyomei sangat bila darwisy pakai…. abah, bayarkan?  😛

Flickr Album 72157657368683974