Tweaked header

Originally, this theme (Tracks) doesn’t provide a full-width-image-header feature.

Found someone raised a such request at the theme’s support page. So I thought it would be great to implement on this blog. Anyway, tweaked header a little bit… hope my kids will love it (and you too).

CSS used:

.title-info .logo {
max-width: 100%;
max-height: 100%;
}
#title-info {
position: relative;
z-index: 0;
}
.logo {
width: 100%;
}
.site-header .container {
max-width: none;
}
#menu-primary {
max-width: 1280px;
margin: 0 auto;
}
#title-info {
float: none;
}
@media all and (min-width: 50em) {
#title-info {
margin-top: -1.5em;
}
}
.site-title, .h2 {
text-align: right;
}
.site-header .site-title {
opacity: 1;
}

Outing pertama tahun 2015

Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan ber”outing” bersama kawan-kawan hari ni untuk merakamkan gambar sunset di sekitar KLCC. Ini bermakna dah dua kali shoot scenery hari ni, sunrise di Putrajaya dan sunset di KL hehehe.

Untuk tahun 2015, ni adalah sesi outing yang pertama dan juga port yang belum pernah aku jejak lagi iaitu tempat parking kereta bertingkat di Jalan Stonor / Jalan Binjai. Agak ramai jugak yang joined, termasuk seorang sahabat baru kenal dari Batu Caves. Sempat jugaklah sembang panjang dengan brader tu. Tengok gaya long exposure punya orang, tangan kipas-kipas depan lens hehehe. Tak kisah la apa teknik sekali pon, di dalam photography mesti kena ada sikap hormat menghormati dan hati yang terbuka untuk memberi ilmu dan menerima kritikan.

Anyway, gambar ni adalah antara shot di lewat petang. Masa ni shot guna hand-held je sebab taknak terlepas moment. Masa on the way kat Jalan Tun Razak dah nampak ROL berpalang-palang kat langit. Nasib baik dah dekat ke lokasi. Sampai-sampai je terus shoot, pak guard dengan tripod belakang cerita hahaha. Lepas je dapat shot 2 3 frame, pak guard pon naik sound tak boleh parking motor kat dalam tu. As usual, kena respect management punya rules… so aku mintak maaf dekat dia sebab aku memang betul-betul tak tau dan dia pon terus cool down. So aku parking kat bawah, masa nak naik lift dia pon angkat tangan dan tunjuk mana arah lift. Life is simple… we respect, they respect (mana punya pepatah hentam je).

Gambar ni pulak masa blue hour, itu pon masa dah nak balik hehehe.

Seperti biasa, group photo 🙂

Sunrise pertama tahun 2015

Jam 6:30 pagi tengok kat tingkap, cuaca macam tak best. So takde lah rasa macam nak shoot sunrise sangat. Buat dek makan ringan-ringan, minum-minum, check facebook. Pegi ke dapur nak letak cawan, jengok la sekali lagi kat tingkap. Umang aih!!! Macam cantik je? Macam cantik je? Terus amik seluar track, check camera, SD card, bateri semua cukup… terus keluar rumah start motor. Tapi tak tau nak tuju ke mana hahahaha.

Dalam keadaan kelam kabut tu terus terlintas nak pegi Precinct 10, port jetty kat tepi tasik tu. Ah lantak lah, baru pegi sana 2 minggu lepas hari ni repeat 😀

Sampai kat lokasi lebih kurang jam 7:10 pagi, nasib baik la waktu syuruk dah lewat sikit. Dapat la relek kejap. Tengah nak keluarkan camera dari beg, nampak pulak awan tengah terbakar warna merah ala pink gitu… adoiiii lagi sekali la kelam kabut nak shoot moment tu. Alhamdulillah dapat la 2 3 frame yang ada warna merah tu hehehe.

Memandangkan cuaca pagi tadi sangat ohsem, aku stay sampai matahari betul-betul nampak. Tapi macam biasa lah, dalam banyak-banyak shot yang dapat… 1 2 je yang lulus piawaian hahaha.

Pembetulan warna ke atas gambar lama, menggunakan Adobe Photoshop

Montel betul budak ni, saper dia ye? 😀

FYI, itulah aku masa kecik dulu. Memang montel dan comel hahaha. Anyway, gambar ni diambil oleh arwah ayah dan masih elok tersimpan di dalam album gambar-gambar lama.

Dengan menggunakan cara pembetulan warna ke atas gambar landscape yang pernah aku kongsi sebelum ni, aku cuba apply ke atas gambar lama ni menggunakan software Adobe Photoshop. Hasilnya, agak menarik 🙂

But honestly, gambar yang asal lebih bermakna 🙂

Here is the simple tutorial:

Putrajaya – Menghayati udara pagi di Precinct 10

Dah lama usha tempat ni, akhirnya aku jejakkan juga kaki ke sini bersama kamera-cap-ayam ku. Lokasi di Precinct 10 Putrajaya, tak ramai yang tahu ada tempat untuk orang awam beriadah di sini. Sesuai untuk melakukan senaman ringan seperti jogging dan stretching.

Walaupon cuaca kurang memuaskan pagi ni, tapi dengan pemandangan yang indah dan udara yang nyaman cukup untuk melepaskan segala lelah dan tekanan yang bersarang di dalam kepala otak aku. Insya Allah, akan ke sini lagi lepas musim hujan habis nanti.

A lonely jetty in Putrajaya

A lonely jetty at Putrajaya