KL – Langkawi – KL 2014

Alhamdulillah, sekali lagi diberi peluang menjejakkan kaki di Pulau Langkawi. Kali terakhir pegi ke sana masa Danish baru berumur lebih kurang 2 tahun dan Darwisyah masih belum lahir lagi. Dulu naik kereta, kali ni naik kapal terbang, upgrade sikit hehehe

Dirombong (rombongan?) oleh 3 keluarga, bermula hari Isnin hingga Khamis (15hb-18hb) bulan December 2014, percutian kali ini lebih seronok sebab dapat pegi banyak lokasi2 menarik dibandingkan dengan percutian dulu. Lebih2 lagi anak dah ramai dan besar2. Total semua sekali yang join 12 orang termasuk la baby, memang “havoc” hehehe.

Berlepas dari KLIA lebih kurang jam 7:30 pagi, so kami bergerak dari rumah lebih kurang jam 4:30 pagi. Memandangkan tak ada teksi yang sudi nak ambik kami pagi2 buta, kami terpaksa menaiki kereta sendiri dan parking di Putrajaya Park n Ride. Lebih jimat dan senang, harga parking 4 hari RM16 je di basement berbumbung.

Seperti biasa, Darwisy Danish n Darwisyah excited sebab dah tau akan naik kapal terbang 😀 nasib baik la semua dah boleh berjalan, kalau idak lenguh jugak nak bawak hehehe. Lebih kurang jam 7:30 pagi, kapal terbang pon mula berlepas dan itulah waktu kemuncak keseronokan anak2 bila semuanya menjerit suka hahaha. Penerbangan dari KLIA ke Langkawi tak ambil masa lama, 45 minit je dah sampai. Kalau naik kereta, boleh kematu la punggung huhuhu.

Setibanya di Langkawi, perkara yang pertama kena setel adalah kereta sewa. Kena tempah awal2, kalau tak memang payah jugak nak cari. Untuk jimat, sewa kereta besar atau MPV… harga lebih kurang RM600 untuk 4 hari… bahagi 3 family, dapat la RM200.

Kejap! panjang lebar jugak kalau nak cerita semuanya… okay, will make it short hehehe.

Day 1

Restoran Mempelam: bersarapan di sini. Rating 2/5 sebab servis slow tak berapa sedap dan agak mahal. Singgah pon sebab emergency, cara singgah pon secara brake emergency kakaka. Jumlah kena pow RM21.++

Dataran Lang: amik gambar family dan disudahi dengan membuang hasil pencernaan.

Underwater world: Saje gatal nak masuk tengok ikan kat Langkawi, kat KL bukannya takde. Jumlah kerugian RM100 hahaha.

Hotel Holiday Villa: Check in, deposit RM100. Family Andak kena extra RM90 sebab terlebih orang dewasa sorang. Moral of story, kalau dia mintak IC orang dewasa, bagi 2 je untuk satu bilik sebab itu limit untuk satu bilik.

Masuk bilik hotel: Tidur! hahaha

Restoran Seafood Maya: Dinner, RM51. Masing2 agak letih, so makan dalam keadaan mengantuk.

Shopping: Beli seluar pendek dengan selipar anak2, konsep santai la konon hehehe. Jumlah pemborosan, lupa hahaha.

Balik hotel: Sambung tidur, ada 3 hari lagi zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Day 2

Restoran Selera Akmal: hasil carian google mengatakan ada roti telur goyang di sini. Agak memuaskan dan murah sikit dari restoran emergency semalam, anak-anak pon suka. Total Rm20.50

Buffalo park: kat KL susah nak jumpa kerbau hahaha. Total Rm10 je 5 beranak.

Bird paradise: saper nak merasa tangkap burung puyuh guna tangan, ni lah tempatnya hehehe. Dewasa Rm15 kanak-kanak atas 3 tahun Rm10,  total Rm50.

Nasi ayam Pak Ya: sama jugak hasil carian google hahaha. Rating 4/5 sebab servis memang cepat gila. Tak pernah dapat servis secepat restoran ni. Baru order bungkus, sekali toleh dah siap kat meja hahaha. Total Rm30.90.

Langkawi cable car: sebelum ni pegi cuaca biasa, tapi kali ni macam ribut taufan kat atas huhuhu. Moral of story, pakai jaket sejuk. Btway, masa ni ada construction, so tak dapat la pegi naik titi gantung tu huhuhu.

Restoran Selera Lubuk Buaya: pegi dinner di sini hasil dari ingatan aku yang kuat, tahun 2012 penah pegi hehehe. Agak best tempat ni sebab makan dalam pondok, total Rm41.70

Balik hotel: zzzzzzzzzz

Day 3

Guess what? Sarapan kat restoran selera Akmal lagi, semua roti telur goyang punya pasal hahaha. Kali ni ditaja oleh mama. Total Rm51.90 semua hehehe.

Shopping time! I mean, chocolate shopping time! 😛

Shopping time lagi! Kasi borong minyak gamat pulak hahahaha

Islands tour: ni first time pegi melawat pulau naik bot. Lokasi pertama ke Pulau Dayang Bunting, rasa laju gila dah macam bot race pulak. Lepas mandi manda di tasik dalam pulau tu, pegi ke tengah laut pulak bagi burung helang makan. Batak kejap la sebab tak penah tengok burung helang makan dari jarak dekat hehehe. Lepas tu, pegi pulak ke Pulau Beras Basah dan mandi manda di sana pulak. Tadi air payau, ni air masin hehehe. Semua turun termasuklah Darwisyah sebab pantainya cetek. Dah puas minum air masin, maka balik la ke hotel untuk sambung mandi swimming pool pulak. Hari ni mandi manda saja hahaha.

Restoran Mangga 2: dah tak dapat nak pikir panjang nak dinner kat mana, asal nampak je terus singgah. Lokasi tak jauh dari Restoran Selera Lubuk Buaya.

Balik hotel: tidur lagi zzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Day 4

Shoot time! Kalau pegi jalan jauh-jauh tak best la kalau tak shoot landscape ye tak? Hahahaha. Hasil dari pemerhatian di jeti bot semalam, lokasi sama telah diterjah oleh aku seorang diri sebab ada satu jeti usang yang sesuai untuk dijadikan subjek. Mula-mula agak risau jugak nak pegi sebab jeti usang tu agak jauh dari jeti bot. Dengan berbekalkan tawakkal, aku menyusuri tepian pantai berbatu untuk sampai ke tempat tersebut. Subhanallah, memang menarik tempat tu (bagi seorang photographer tegar lah). Baru lah rasa puas berjalan hehehe. Ni antara gambar-gambar landscape yang sempat aku ambil 🙂

Beli sarapan: baru tau dekat hotel ada warung yang agak ok untuk bersarapan. Hari-hari sebelum ni main jalan je tak tengok kiri kanan huhuhu.

Balik hotel: bersiap untuk balik ke KL, flight pukul 2:30 petang so ada la masa nak membuta kejap 😀

Jam 2:30 petang: terbang dari Langkawi ke KL… bye bye Langkawi, Insya Allah jumpa lagi 🙂

Flickr Album 72157659216261869

Advertisements

Ke Melaka kita?

Pada 12 April 2014, kami sekeluarga telah sekali lagi melawat negeri bersejarah Melaka. Bukan trip keluarga secara rasmi, tetapi kerana mengikut rombongan mama yang terpaksa menjalankan tugasan sekolah huhuhu… kira ok lah tu janji ada jalan-jalan 🙂

Trip kali ni dirancang hanya untuk satu hari sahaja, dari pagi sampai ke malam. As usual kami akan berkumpul awal pagi di sekolah mama untuk menunggu bas rombongan yang disewa khas oleh pihak PIBG. Lebih kurang pukul 7:30 pagi bas pon bertolak dan seperti biasa ianya adalah waktu yang amat sesuai untuk menidurkan diri hehehe…

Lebih kurang jam 10:20 pagi, kami telah selamat tiba di Sek. Men. Arab (JAIM) Al-Ehya Al-Karim, Tanjung Bidara, Masjid Tanah, Melaka. Setibanya kami di sini, kami telah disambut oleh guru2 dan murid2 sekolah diiringi taluan kompang… macam VIP pulak cewahh…

Ketika majlis ucapan dan pengenalan sedang berjalan, aku as baby sitter telah bersiar2 di dalam kawasan sekolah tersebut bersama anak2… macam biasa lah memang sukar sikit nak kawal hero2 tu, nasib baik la dalam kawasan sekolah berpagar… kalau takde pagar memang aku gari diorang semua hahaha… dalam sekolah tu ada macam2… ada kedai, ada kolam ikan, ada tapak pertanian dsb… yang paling seronok Darwisyah lawati adalah kolam ikan keli yang besar2 bagak huhuhu… risau je kalau ikan2 tu melompat keluar…

Setelah majlis ucapan selesai, maka bermulalah satu sesi perlawanan persahabatan bola jaring antara 2 sekolah iaitu SKPP9(2) dan sekolah tersebut. Masa tu jam lebih kurang 11:40 pagi menghampiri tengah hari… memang panas terik la… tapi dah nama pon sukan, memang tak kira masa panas ke sejuk…

Agak pelik masa perlawanan berlangsung, aku seolah2 macam tertarik pulak dengan bola jaring ni… baru la tau serba sedikit tentang bola jaring antaranya, separuh masa pertama hanya akan berjalan selama 5 minit sahaja… kemudian rehat 1 minit dan masa kedua juga akan berjalan selama 5 minit… 5 minit pon, kalau aku terloncat2 tengah court panas2 camtu mau pitam dibuatnya hahaha. Aku bernasib baik jugak masa tu ada ramai murid2 sana yang sudi menjaga anak2 aku… maklumlah anak2 kecik kan comel, semua suka layan hahaha…

Okeh, panas… tak tahan… aku ambik keputusan untuk pergi ke tempat lain bersama2 anak, tengok ikan keli lagi hahaha… sedar tak sedar, dah pukul 12 lebih so perlawanan pon berakhir dan kami pon dihidangkan dengan makanan ringan iaitu nasi himpit yang sangat sedap rendang dagingnya huhuhu…

Dipendekkan cerita, selepas melawat sekolah tersebut, kami bertolak pula ke satu lagi sekolah iaitu Sekolah Kebangsaan Tangga Batu, Melaka. Kami tiba di lokasi ni agak lewat sebab jalan kampung kecik dan kebetulan ada banyak jalan tutup kerana ada kenduri. Tiba je di sekolah tu, sekali lagi kami diberi ucapan sambutan dan pengenalan sambil diiringi dengan persembahan tarian dan silat… lagi dasyat hehehe…

Bla bla bla, masa makan pon telah tiba… guess what? IKAN TENGGIRI MASAK ASAM PEDAS perghhh!!! penuh pinggan aku hahaha…

Ok, pendekkan lagi cerita ni, penat dah menaip kekeke… lepas melawat sekolah tu sepatutnya kami singgah ke Masjid Selat untuk solat Zuhur… tapi memandangkan sudah lari timing, kami terus ke Hotel Orkid untuk high tea dan Zuhur di sana saja… makan lagi adeh… tapi aku tak tolak sebab semua tu rezeki 🙂

Lebih kurang jam 5 petang, kami bergerak ke Bandar Melaka untuk berjalan2… tapi aku tak pegi jalan2 pon, mama je yang pegi sebab nak beli topi katanya… duduk dalam bas lagi best, ada air cond 😛 … so, mana yang nak turun berjalan, diorang turun kat situ dan bas pon bertolak ke satu lokasi tidak dirancang iaitu Perigi Hang Tuah 🙂 dapat jugak tengok macam mana rupa bentuk perigi tu dengan anak2…

Lebih kurang jam 6:30 petang, bas pergi semula ke Bandar Melaka untuk mengambil mereka yang turun nak shopping tadi dan terus ke Masjid Melaka untuk Maghrib di sana…

Adeh panjang la pulak…

So lepas Maghrib di sana, lebih kurang jam 8:45 malam kami sampai ke River Cruise pulak… sebelum ni dah pernah naik tapi waktu siang… kali nak tengok macam mana rupanya kalau malam, orang kata best sebab ada lampu2 hehehe…

Penat! Penat! ok lepas je River Cruise, aku sempat makan laksa kerang di sana walau pon pada ketika itu perut dah sememangnya penuh hahaha… bila perut dah kenyang, hati dah senang, kami pon bertolak lah balik ke Putrajaya dan tiba dengan selamat lebih kurang pada jam 12:30 awal pagi Ahad… Alhamdulillah…

Saksikan je la gambar2 dan video ni ye, biar mereka berbicara hehehe… Assalamualaikum…

Flickr Album 72157659222478360

p/s: masa on the way melawat sekolah ke dua tu, ada la tanya mama result friendly netball tu… kalah 😀

LEGO LAND – kami datang!!!

Yep! LEGO LAND… first time pegi ke sana bersama anak2… kebetulan sekolah mama ada buat trip dan tiket masuk untuk kami berdua ditanggung sepenuhnya oleh pihak yang aku sendiri pon dah lupa hahaha… kalau tak silap ada menang satu pertandingan kot 😛 so pihak tersebut telah menempah sebiji bas disewa khas untuk memuatkan lebih kurang 40 orang semuanya (cikgu2 dan keluarga)…

Pada mulanya, kami nak merahsiakan trip ni daripada anak2, tapi ntah macam mana mama boleh plak nak cerita pada diorang. So, hampir setiap hari la diorang bertanya “bila nak pegi Lego Land?” … bila dijawab, kompom diorang tak tau sebab masih tak faham konsep tarikh hahaha…

Pada hari kejadian 25/01/2014, kami keluar dari rumah lebih kurang pukul 4 pagi… ye 4 pagi! sebab trip ni hanya 1 hari takde malam… so the plan was, pegi awal pagi dan balik lewat petang… belum pegi lagi dah tau keletihan yang akan bakal menimpa diri huhuhu…

Macam biasa lah, mana2 group nak pegi rombongan memang akan kecoh hahaha… sebelum subuh dah kecoh kat depan sekolah… lepas kira jumlah kepala, finally bergerak dari sekolah lebih kurang pukul 5:15 pagi… vroooommmmm bunyi bas tu memecut nak kejar waktu supaya sempat solat subuh sejauh yang mungkin… masuk je waktu subuh, kami berhenti di satu R&R untuk solat dan lepas tu bersarapan sebelum sambung semula perjalanan… masa sarapan sempat lagi main dengan anak kucing, comel pulak tu! hehehe

Penat rasanya nak cerita sepanjang perjalanan, tengok je la gelagat kami dalam gambar2 dan video ni 😛

Flickr Album 72157659568896196

Sedikit rakaman di hari kejadian hehehe

Tips kepada yang merancang nak pegi:

1) Kalau setakat anak sorang atau dua yang berumur bawah 6 tahun atau tinggi tak sampai 1 meter, rasanya eloklah lupakan dulu niat tu. Sebab kat sana agak strict tempat permainannya, habis duit bayar tiket tapi tak lepas nak masuk pintu masuk permainan

2) Bawak air mineral banyak2 sebab Lego Land tu tempat lapang. So, kalau pagi membawa ke tengah hari memang panas otak rasa nak menggelegak. Lagi pon air dan minuman dalam Lego Land tu mahal nak MAMPOS!!

Sekian 🙂

Ipoh!! Kami datang!! Lambat sikit la…

14122013 – Sepatutnya trip ni 2 hari, ikut bas rombongan pada pagi sabtu. Tapi disebabkan Danish ada majlis konvo taska pada hari sama… maka kami terpaksa naik kereta sendiri pergi ke Ipoh huhuhu

Sampai di Ipoh agak lewat juga… terus singgah makan sebab mengejar masa langsung tak sempat makan sebelum bertolak. Agak kebetulan jugak yang lain2 belum check-in hotel. Masa tu kami ambil Tune Hotel. Pakej bajet… tapi bilik kecik betul sampai anak2 kena tidur kat atas lantai huhuhu. Takpe lah… satu pengalaman dan pengajaran tu hahaha.
Hari tu tak banyak sangat aktiviti… sebelah malam kami keluar jalan2 naik bas sewa khas keliling bandar Ipoh dan makan malam. Lepas makan malam, pegi pulak berjalan ke pasar malam sampai berjam lamanya. Aku masa tu memang dah letih sebab drive… so jalan kejap je lepas tu pergi ke bas dan rehat hehehe. Bukan apa, pasar malam kat mana2 boleh pegi… kan? Tunggu punya tunggu, pukul 12 tengah malam jugak baru semua masuk bas. Lama betul berjalan huhuhu. So… balik hotel dan sambung tidur hahaha.

15122013 – Hotel tu pakej bajet… so sendiri mau ingatlah pagi2 kena keluar cari sarapan sendiri. Kebetulan pulak, betul2 depan Tune hotel tu ada pasar karat setiap ahad. So tak payah pegi jauh la cari sarapan dekat situ je. Sambil2 tu, mata melilau la cari barang2 yang menarik. Macam2 ada kat pasar karat ni… kadang2 ada barang yang tak sangka akan dijual. Contoh: barang yang sudah rosak hahaha
Oh ye, tadi ada bagitau pasar karat tu betul2 depan hotel kan? Korang tau kat mana driver parking bas? Kat tepi hotel tu je. So cuba teka bas tu boleh keluar ke tak? Boleh… pukul 2 petang baru boleh keluar hahahahahampeh. Tak pasal2 rugi masa. Check out hotel pukul 11 pagi pulak tu. Nasib la… aku nak gerak ke destinasi seterusnya pon tak boleh sebab sponsor naik bas hahaha. Daripada aku habiskan masa buta2 macam tu… ada baik aku layan street photo hehehe.

Dipendekkan cerita… lepas bas boleh keluar dari kepungan peniaga pasar karat… kami shoot pegi ke Lost World of Tambun… sebab tu kami tak pegi dulu… kalau tidak siapa yang nak bayar tiket? Hahaha
First time sampai water park ni, start masuk pukul 4 kot. Agak jakun jugak la sebab selalu main air kat swimming pool je. Aku dah plan… kat sana nanti aku akan gunakan phone Galaxy S4 Active aku untuk merakam moment bersama family (p/s: phone ni kalis air best wooo hehehe)
Pung pang pung pang tau2 dah pukul 6 lebih. Maka kami pon bersiap la untuk balik ke Putrajaya. Aku la yang paling teruk penatnya… dah la baru lepas berkubang… kena drive pulak dari Ipoh ke Putrajaya huhuhu. Sampaikan nak bercerita panjang lebar lagi pon dah tak larat hahaha. Tengok je la gambar2 dan video ni hehehe.

Sa den li to Melaka!

Fuuhhh tajuk tak boleh blah hahaha… memang sa den li (suddenly) pon… rancang last minit lepas tu ON! hotel apa semua tak booking hahaha!

Anyway, it was a great trip… jalan2 dengan family ke tempat bersejarah… so pergi ke Melaka pada 22/12/2012 hari Sabtu dan balik ke Putrajaya hari Ahad…

First destination was Safari Wonderland… agak lewat jugak sampai ke sini… banyak event terlepas huhuhu… tak tau pulak ada jadual 😛

As usual, Darwisy, Danish dan Darwisyah excited sebab dapat makan angin… lagi2 tempat yang ada banyak binatang ni (alah, mana2 pon excited hahaha)… banyak jugak aktiviti kami buat di sini… nak cerita pon malas 😛 tengok je la gambar dan video nanti…

Second destination, Bandar Melaka! errr… malas nak taip dah, tengok je la galeri ni HAHAHA!

Flickr Album 72157659217521219