Jerami Padi, Sungai Besar

Habis shoot budak-budak main Bola Sepak Bendang, aku ke kawasan seberang untuk ambil gambar jerami padi dan sunset.

Al-kisahnya, kelmarin (Jumaat) dah ke sini. Tapi tak ada shoot gambar secara serius sebab banyak urusan dan saja nak jumpa kawan (Fadzly & Syafiq) yang nak shoot di situ. Kebetulan pulak rupanya ada kawan-kawan lain yang datang dari jauh. So, membebel aje lah aku masa tu 😀

Jerami Padi
Shoot guna kamera, edit dalam phone guna Snapseed

Semalam, rasa sangat nak shoot landscape sebab dah lama pon tak petik shutter kamera. So, aku cuba cari jerami padi di kawasan bendang sekitar jam 5 petang. Pusing punya pusing, tak jumpa lokasi lain yang ada jerami padi. What to do? Singgah la lokasi sama kelmarin. Alhamdulillah, jerami padi tu semua masih ada terlonggok di situ.

Tanpa membuang masa, aku keluarkan kamera dan lekatkan pada tripod cap ayam aku. Agak kekok jugak masa tu, maklumlah dah lama tak menembak. Kejap single exposure, lepas tu tukar bracketing pulak, lepas tu gatal tangan cuba in camera HDR. Semua macam tak menjadi hahaha! Last-last, aku pilih bracketing. Senang nak pilih kemudian dan decide method apa nak process gambar nanti.

As usual, method DRI/digital blending masih mendapat tempat di hati. Nasib baik masih ingat sikit-sikit steps untuk process gambar landscape. Cumanya, composition gambar ni memang ke laut 😀

Jerami Padi
Teknik DRI
Jerami Padi
Teknik DRI, ditambah editing dalam Flickr. Nampak huduh pulak…
Advertisements

Bola Sepak Bendang

Dah lama rasanya tak menembak gambar street. Semalam berkesempatan join budak-budak kampung bermain bola sepak bendang. Bendang??

To be honest, zaman kanak-kanak aku pon tak sehebat diorang ni. Paling kuat pon pergi berkubang, menggagau, panggang ubi, panjat pokok kelapa, memancing dekat bendang. Rasa macam rugi pulak takde pengalaman macam ni 🙂

Anyway, apa yang aku nampak dari aktiviti diorang ni… ianya adalah awesome! Lebih bagus dari aktiviti yang kurang berfaedah dan tidak menyihatkan badan, yang kita semua tahu… menghadap telefon bimbit sepanjang masa. Kalau pon diorang ni suka menghadap, at least diorang ada aktiviti lain yang dapat mengeluarkan peluh.

About the game, dari segi rules sama dengan game bola sepak yang kita selalu lihat. Tapi berbeza dari segi tempat, iaitu bendang. Yep, tengah-tengah bendang yang baru lepas potong. Lebih menyeronokkan, bila bendang tu banjir dengan air hujan 🙂

Masa aku berjalan datang ke tengah “padang” tu, diorang rasa agak pelik sebab orang tua (dari mereka) datang dengan berpakaian kemas dan bersama kamera di leher. Dari tips yang aku ingat, jangan terus terjah ke arah subjek. Sebaliknya, cuba adapt keadaan sekeliling dan cuba shoot dari jarak yang jauh.

Bila lihat diorang bermain semula, maka aku pon ambil langkah mendekati mereka. “Jom join sekali bang!”… salah sorang dari mereka bersuara. Well, that’s a green light for me to start shooting 🙂 “Dah lama tak main dik, abang tengok jadi la”… aku jawab sambil memetik shutter kamera.

Seronok tengok diorang main. “Penalti! Penalti!”… tapi aku tak nampak pon kotak penalti. “Out! Out!”… mana garisan padang entah?. “Gol! Gol!”… bila bola masuk ke dalam gawang gol yang diperbuat dari dua longgokan jerami padi. Aku hanya mampu tersenyum…

Setelah hampir 45 minit, aku angkat kaki sebab nak mengejar sunset pulak. Sambil-sambil berjalan tu aku tanya, “Dah berapa?”… diorang pon jawab sambil ketawa, “Seri bang!”…

p/s: Tiada pengadil dalam perlawanan ni. Tapi masih boleh bermain secara adil hehehe…

Family Day Out, Pasir Panjang ~ Sungai Nibong

28/03/2015

Dah lama rasanya tak bawak DDD dengan Mama pegi jalan-jalan kat bendang. Since hari ni ada nak ke Pasir Panjang, so bawak la diorang sekali. Lepas urusan kat Pasir Panjang, drive kereta ke kawasan bendang tengok kehijauan sawah padi. Sambil-sambil tu berhenti tepi jalan untuk menikmati suasana nyaman kampung dan snap beberapa keping gambar.

Lepas pusing bendang, pergi ke Pantai BM Sungai Nibong pekena mee bandung udang. Lokasi restoran yang menarik di tepi laut, menambahkan lagi selera dan kesedapan mee tersebut. Dengan harga RM5 sepinggan, rasa tak mahal sebab kepuasan disamping udang-udang berselerak di dalam pinggan. What a nice short family trip… Insya Allah akan perbanyakkan lagi ruang untuk bersama family tersayang 🙂

Oh ya, kalau ada yang berminat nak rasa mee udang Pantai BM boleh la pergi ke lokasi koordinat ni: 3.593414, 101.055791

Flickr Album 72157657298997544

Notes:

– DDD nampak biawak dalam parit, tapi Abah tak sempat snap
– Darwisyah jatuh kat Pantai BM, lutut kiri kanan bercalar… minum milo sambil menangis
– Ada sekurang-kurangnya 6 ekor udang dalam mee bandung itu

Syuruk di Tanjung Karang

19 Apri 2014, 5:00AM… ye 5:00AM huhuhu… bergerak dari Putrajaya ke Tanjung Karang untuk menikmati suasana pagi di sawah padi. Ini semua akibat racun kawan2 hahahaha! Terutamanya abang Matlarn Zailan 😀

Memandangkan aku ni pemandu yang berhemah, maka sampai pon agak lewat jugak sikit… tapi itu bukan salah aku semata2… salah mama yang buang air besar lama sangat kat Petronas hahahaha… tapi salah aku jugak sebab tak bagitau misi aku pagi tu… saper bersalah ni? huhuhu

Tanjung Karang, tak berapa familiar sangat tempat tu… so composition pon lintang pukang lah… tak tau mana matahari naik mana turun… POI pon tak sempat nak cari… belasah mana ada je…

Berikut adalah sedikit hasil outing sendirian yang amat terkejut…

Milky way katanya

Sabtu, 1 march 2014… aku pulang ke kampung seperti biasa atas urusan keluarga. Pada malam hari yang sama juga, aku telah terbaca satu update facebook yang mengatakan ada satu rombongan akan tiba di kampung aku iaitu Sungai Besar atas alasan hendak mencerap milky way… telah aku khabarkan bahawa cuaca di kampung aku tidak seindah di Australia pada ketika itu… tapi dengan alasan mereka hendak mencuba nasib, aku telah mengalukan kedatangan mereka kekeke…

Jam lebih kurang 4:30 pagi, mereka dengan konfiden telah memasuki satu lorong yang aku sendiri tidak pasti di mana lokasi… so aku call mereka dan berkata “weh! korang kat mana ni? lorong mana ko masuk?” dan menyuruh mereka untuk berpatah balik kerana dikhuatiri akan sesat ke negeri Perak…

Tidak lama kemudian, maka berjumpa lah kami di satu lokasi yang rahsia dan aku telah membawa mereka ke satu lagi lokasi yang rahsia juga 😀

Seperti yang telah aku khabarkan, keadaan cuaca tetap tidak berubah ketika itu di mana langit telah dipenuhi dengan awan2 jerebu huhuhu… tapi takpe lah, memandangkan mereka dah sampai maka aku kenalah layan mereka sebagai tetamu dan aku telah membawa mereka ke satu kedai mamak untuk menikmati juadah di awal subuh hehehe

Berapa punya panjang cerita daaa… ok aku pendekkan… so lepas solat subuh, kami bergegas semula ke lokasi rahsia yang kedua tadi untuk merakamkan moment sunrise tetapi malangnya, matahari sangat malu2 untuk muncul dan demi menyedapkan hati masing2, maka kami pon berselfie secara ramai2 berlatar belakangkan pondok yang usang… huhuhuhu

Gambar dari kiri: Fakrul Jamil, aku, Eyzham dan Rasdi

p/s: gambar ini telah diedit secara melampau oleh saudara Eyzham hahaha