Flashtool 0.6.9.1 (Windows)

Yep, I know… it’s old. But still useful for someone (like me).

Download Flashtool 0.6.9.1 (Windows)

Latest version? Go to http://www.flashtool.net/

What is Flashtool?

FlashTool is one of the most powerful tools for Sony Xperia devices and has been around since the Xperia X10 days. The utility has been updated to version number 0.9.18.1, which brings a very useful new feature – the ability to download the latest firmware files for your Sony Xperia device.

Once you have downloaded the latest version, simply head over to the Update Checker part of the tool to select and download your firmware. In theory, this negates the need to use two tools (XperiFirm and FlashTool) to create a FTF firmware file as detailed in our recent guide. — http://www.xperiablog.net/

Disable or deactivate Device Security (Smart Manager)

Device: S7 Edge (SM-G930FD)

Android version: 6.0.1 Marshmallow

Scenario: Accidentally activated the Device Security and not able to deactivate anywhere in Smart Manager app.

Instructions to deactivate:

  1. Open the app drawer and select Settings –> Applications –> Application manager
  2. Click MORE menu on right top –> Show system apps
  3. Search for “COM.SAMSUNG.ANDROID.SM.DEVICESECURITY” and tap
  4. Tap the “CLEAR CACHE” following by “CLEAR DATA” (confirm the DELETE if warning prompted)

Tukar “bunyi sentuh” telefon Android

Mesti ada yang dah bosan dengar bunyi sentuh (touch sound) sama setiap kali menyentuh screen telefon kan? Lagi-lagi telefon samsung, rasa dah macam menyelam dalam air bunyi blup-blup-blup hehehe.

Ok, ni ada tutorial mudah untuk menukar bunyi sentuh telefon Android anda. Akan tetapi, hanya boleh digunapakai oleh telefon yang sudah “root”. Kalau belum, tak pasti samada boleh atau tidak. Ada yang kata boleh dan ada yang kata tidak. Tutorial ni juga sesuai bagi yang baru bermain-main dengan root 🙂

Anyway kalau nak root telefon, cuba cari di Google bagaimana caranya dengan keyword “how to root **model telefon**”. Contoh: “how to root galaxy s4

Sedikit info berkenaan telefon yang digunakan dalam tutorial ni:

Brand: Samsung
Model: Galaxy S4 Active (GT-I9295)
Root: YES

Kalau dah root, ikut langkah-langkah ni:

  1. Cari dan download bunyi-bunyi yang hendak digunakan di internet. Atau boleh download bunyi on_click ni. Simpan ke dalam SD Card telefon
  2. Install apps “file manager” yang boleh gunakan access root, contohnya ES File Explorer File Manager
  3. Buka apps file manager tadi, dan pergi ke file on_click.zip tadi. Cari bunyi yang sesuai dengan play satu persatu, namakan file yang anda minat kepada TW_touch.ogg (untuk telefon Samsung Galaxy S4 Active). **bergantung kepada jenama atau model yang lain, nama file untuk bunyi sentuh mungkin berbeza**
  4. Copy file TW_touch.ogg tadi dan overwrite/paste ke folder: /system/media/audio/ui/ **buat salinan backup jika boleh**
  5. Restart telefon anda dan selesai 🙂

Bila telefon dah restart, sentuh di screen telefon dan sepatutnya bunyi sentuh akan bertukar. Selamat mencuba 🙂

Android WIFI Prioritizer

Situasi:

Di office, aku sering ke hulu ke hilir atas sebab kerja atau keluar pintu untuk menyedut udara segar. Setiap kali bergerak ke tempat lain, signal wifi yang connected akan berkurang. Memandangkan aku ada 2 AP yang utama di office (satu di area depan office dan satu lagi di area belakang), agak leceh kalau nak tukar dari satu AP ke AP lagi satu secara manual.

Persoalan:

Boleh tak kalau phone Android aku tukar AP yang lebih kuat secara automatik setiap kali aku ke area depan atau area belakang office?

Solution:

Boleh! Caranya, install apps WIFI Prioritizer (atau yang seangkatan denganya) dari Google Play dan lengkapkan settings apps tersebut. Settings bergantung kepada apps yang digunakan dan kebanyakannya amat mudah.

Berikut adalah beberapa screenshot dari apps WIFI Prioritizer di dalam phone aku dan bagaimana ia berfungsi:

Signal Wifi 1 rendah dan Wifi 2 yang tinggi

Apps akan connect ke Wifi 2 walaupon Wifi 1 masih ada signal (rendah) dan masih connected

Signal Wifi 1 tinggi dan Wifi 2 rendah

Kali ini, apps akan tukar kepada Wifi 1 walaupon Wifi 2 masih ada signal (rendah) dan connected

Conclusion:

Apps ni amat berguna bagi orang yang sibuk ke hulu ke hilir dalam pejabat (atau rumah) dan sentiasa mahukan signal WIFI yang tertinggi atau stable. Selain dari tu, apps ni juga tidak memerlukan phone Android yang rooted, bermakna boleh install di dalam phone Android yang standard.

KitKat 4.4.2 EACCES (permission denied). Solved!

Sources:

http://trendblog.net/fix-kitkat-sd-card-write-restriction/

In the last days Samsung has been pushing out Android 4.4.2 to flagship devices like the Galaxy Note III and Galaxy S4. Unfortunately, Google implemented an SD card write restriction (EACCES) in the latest Android version which can be quite annoying for users with an SD card in their phone.

The new “feature” basically restricts apps from writing to external SD cards. This can be quite annoying, because many users want to store apps on a secondary SD card instead of the main storage unit.

Luckily, fixing this problem can be easily done if you have root access. Here’s how you can do it (Please be aware that you’re performing these changes on your own risk!):

  1. Make sure that you have root access
  2. Perform a NANDROID backup to be completely safe
  3. Use a root-enabled file manager and navigate to /system/etc/permissions
  4. Edit platform.xml and find “WRITE_EXTERNAL_STORAGE“
  5. Add an additional group definition for this permission: <group gid=”media_rw” />
  6. Save the changes and restart your device
  7. You are now able to write on your external SD card again

p/s: In my case, I used Total Commander (free from Google Play) and granted the app with root permission. Edited the mentioned file and and also added  <group gid=”media_rw” /> in “READ_EXTERNAL_STORAGE”

p/s 2: Should be valid for all type of android phones.