Wedding of The Year 2016

Alhamdulillah, 4hb Disember 2016 telah berlangsungnya majlis pernikahan dan persandingan Pak Lang DDD. Hari yang telah lama ditunggu-tunggu adik beradik Mama, maka sesuailah Abah nobatkan majlis tu sebagai Wedding of The Year 2016!

Pada pagi Ahad, majlis pernikahan berlangsung di Masjid Hidayatul Ummah (Kuala Kangsar, Perak). Pada tengahari yang sama, majlis persandingan pula dilangsungkan secara sederhana dengan jayanya.

Memandangkan Abah seorang jurugambar perkahwinan (bekas), maka Abah telah dilantik menjadi jurugambar rasmi pada hari tu. Agak kekok jugak, tapi hentamkan saje hehehe.

Apa-apa pon, selamat pengantin baru dan semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Amin…

DSC_8295

Birthday Danish yang ke-8

15hb May 2016, genaplah Danish berumur 8 tahun. Dari hari ke hari asyik bercerita pasal birthday dia 🙂

Oleh kerana dah sibuk bertanya, kena la buat sesuatu yang dia suka. Tolong buat kek! Hehehe…

Petang Sabtu Abah ngan Mama bawak diorang pegi Bangi beli bahan-bahan nak buat kek. Tapi entah kenapa kedai tu sesak dengan manusia… mungkin masing-masing nak buat kek jugak kot untuk Hari Guru nanti. Macam biasalah, bila DDD masuk kedai macam ni memang excited… semua bahan yang menarik diorang suruh beli. Lastly suruh dia pilih buah cherry dengan serbuk candy (betul ke?). Makin sesak kedai tu… so, Abah ngan DDD lepak semula dalam kereta, biar Mama uruskan pembelian bahan-bahan hehehe…

Setel je shopping bahan, balik rumah. Dan time tu jugak soalan bertalu-talu ditanya “bila nak buat kek?”… macam-macam diorang ni. Layankan aje lah… setel solat Isya maka bermula lah operasi membancuh. Suka la masing-masing dapat buat kek sendiri 🙂

Dah siap bancuh, tanya pulak “bila nak siap boleh makan?” Hadoiii… Hahaha!

Kacau-kacau memang kesukaan

Tak dapat kacau, tengok pon jadi lah

Bangun pagi sarapan kek birthday yang dah dihias

Insya Allah akan buat yang grand sikit di rumah Mak Ngah DDD nanti… yang ni kira warm-up lah 🙂

Gerhana Matahari Separa (Partial Solar Eclipse) 2016

Kebetulan sekolah Darwisy akan mengadakan aktiviti melihat gerhana matahari (solar eclipse) dengan menggunakan DIY solar eclipse projector. So, malam tadi Abah telah berjaya menghasilkannya… tapi tak tau lah jadi ke tidak. Harap-harap jadi lah 🙂

Memandangkan Abah tak pernah mengambil gambar fenomena gerhana matahari sebelum ni, maka Abah pon bercadang nak snap sekeping dua.

Alhamdulillah… hari ini dalam sejarah, telah berjaya menyaksikan (dengan serious) dan merakamkan kekuasaan Allah S.W.T. Walaupon tak ada lens telephoto dan camera full frame, hasilnya boleh la juga dijadikan kenangan 🙂

Klik untuk info lanjut

Banyak info yang boleh didapati dari website di atas. Selain dari tu, boleh juga cari info yang lain seperti bagaimana hendak mengambil gambar fenomena ini dan langkah-langkah keselamatan tambahan di Google.

Anyway, ini antara hasil mencerap gerhana matahari…

Gerhana Matahari Separa (Partial Lunar Eclipse)

Tak pasti samada ni waktu kemuncak atau tidak, janji ada hehehe.

Bayang-bayang dedaun berbentuk bulan sabit

Bayang-bayang dedaun yang kelihatan seperti bulan sabit ketika fenomena.

Welding glass sebagai filter

Alat yang Abah gunakan, welding glass yang dibeli satu ketika dahulu 😀