Flashtool 0.6.9.1 (Windows)

Yep, I know… it’s old. But still useful for someone (like me).

Download Flashtool 0.6.9.1 (Windows)

Latest version? Go to http://www.flashtool.net/

What is Flashtool?

FlashTool is one of the most powerful tools for Sony Xperia devices and has been around since the Xperia X10 days. The utility has been updated to version number 0.9.18.1, which brings a very useful new feature – the ability to download the latest firmware files for your Sony Xperia device.

Once you have downloaded the latest version, simply head over to the Update Checker part of the tool to select and download your firmware. In theory, this negates the need to use two tools (XperiFirm and FlashTool) to create a FTF firmware file as detailed in our recent guide. — http://www.xperiablog.net/

Advertisements

HyppTV Everywhere WebTV Plug-in

Sekiranya anda mengalami masalah untuk download atau install HyppTV Everywhere WebTV Plug-in, boleh cuba langkah-langkah ini.

Objektif Utama:

  • Untuk menonton rancangan TV di internet browser (Firefox / IE / Chrome) menggunakan khidmat HyppTV Everywhere

Keperluan:

  • Pengguna Unifi
  • Berdaftar di HyppTV Everywhere
  • Menurut penjelasan dari he.help@tm.com.my, plug-in ini tidak boleh digunakan di internet browser Chrome

Masalah:

  • Login di http://hypptv.tm.com.my
  • Disuruh install HyppTV plug-in dengan klik butang OK
  • Tidak boleh download atau install HyppTV plug-in setelah klik butang OK (seperti gambar di bawah)

hypptv everywhere install failed

Solusi:

  1. Download WebTV Plug-in di sini (URL telah diberi oleh he.help@tm.com.my)
  2. Install plug-in tadi (boleh ikuti langkah di User Guide ini bermula 4b. iv)
  3. Setelah selesai, login semula di http://hypptv.tm.com.my
  4. Berkemungkinan, symptom sama akan berlaku jika klik butang OK. Teruskan dengan klik butang Cancel.

P/s:

  • Post ini ditulis setelah kecewa dengan jawapan-jawapan yang diberi di Twitter TMConnects dan direct message
  • Menulis tutorial dalam Bahasa Melayu memang sukar 😀

Murtabak Maggi Insomnia

Asal nama resepi ni Murtabak Maggi je, tapi Mama tambah insomnia sebab Abah dapat resepi ni akibat tak tidur semalaman. Jadi lah Murtabah Maggi Insomnia hehehe…

Tak pasti macam mana resepi ni tiba-tiba melintas dalam benak fikiran ni. Nak kata banyak tonton Youtube, tak mungkin. Nak kata asyik main Facebook, dah dekat sebulan tak update status. Mungkin rindu dekat bungkusan Maggi tu kot.

Anyway, resepi ni boleh didapati kat mana-mana laman website resepi dan mudah jugak nak sediakannya. Cuma berbeza sikit dengan resepi Abah ni, iaitu daging kisar Ramly (entah-entah dah Cliché kakaka). Tanpa membuang masa, jom kita mula!

Murtabak Maggi

Bahan-bahannya:

  • 2 paket Maggi kari.
  • Lebih kurang satu inci tebal daging kisar (ayam / daging).
  • 2 batang sausage (ayam / daging).
  • 1 biji bawang besar.
  • 2 ulas bawang putih.
  • 2 batang daun parsley yang rimbun (daun sup daaa).
  • 5 biji telur.
  • Lebih kurang 500ml air.
  • Sedikit minyak masak.

Perkakas yang diperlukan:

  • Penapis saiz sederhana atau penapis spaghetti.
  • Bekas / mangkuk rendaman saiz sederhana.
  • Kuali bulat rata (kalau ada non-stick lagi bagus).

Penyediaan:

  • Masak air hingga mendidih.
  • Asingkan perencah dan mee Maggi.
  • Potong bawang besar, bawang putih dan daun sup kecil-kecil.
  • Masukkan mee Maggi, sausage dan daging kisar ke dalam bekas rendaman bersama air yang telah mendidih. Buat masa ni supaya mee tak terlalu kembang sementara memotong bawang. Sekaligus menjadikan sausage dan daging kisar masak sedikit.
  • Agak-agak dalam 1 minit lebih, tos atau tapis bahan-bahan yang direndam tadi.
  • Keluarkan sausage dan potong nipis-nipis.
  • Keluarkan daging kisar dan hancurkan.
  • Bila dah agak kering mee Maggi tadi, masukkan semula ke dalam bekas.
  • Masukkan semua bahan-bahan sebelumnya (bawang besar, bawang putih, daun sup, sausage, daging kisar) bersama 5 biji telur dan 2 paket perencah Maggi.
  • Kacau hingga sebati. Kalau nak tambah garam, guna sikit je sebab perencah tu dah masin.

Cara memasak:

  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak.
  • Masukkan bahan-bahan yang dah dikacau sebati tadi.
  • Pandai-pandailah nak terbalikkan murtabak Maggi yang tengah dimasak tu hahaha!

Nampak panjang berjela, tapi sebenarnya mudah je. Abah je yang tak pandai tulis resepi hahaha! Selamat mencuba 🙂

Kepentingan Cloud Storage

Seperti tajuk, berikut adalah sedikit perkongsian dari sorang kawan di Facebook Sifoo.com tentang kepentingan cloud storage. Dari dulu aku cuba kongsikan perkara yang sama, cuma tak ada kesempatan dan ketandusan idea. So, dengan izin tuan punya post maka aku kongsikan di blog ni. Jom kita hayati 😀

Hanafi Ishak, May 10 at 11:21pm

Dah lama aku nak share experience aku guna google drive. Aku rasa masih ramai tak aware kepentingan cloud storage ni.

Beberapa minggu lepas aku kuar dari rumah aku di Cheras ke Kajang semata2 untuk breakfast. Aku tak bawak macbook aku seperti mana biasa kalau aku kuar. Lepas habis je breakfast (lokasi di sg Sekamat, Kajang), klien aku call suruh print work yang aku dah pinda semalam ni dan perlu hantar ke pejabat beliau besok. Aku kena print di Kajang, tapi aku tak bawak macbook aku yg tertinggal di Cheras.. Nak ulang alik leceh pulak.. so camna aku nak print?

Ini kelebihan cloud storage. Semua keja2 yang aku buat aku save dalam google drive via macbook aku. So apa yang aku buat ialah, sebaik sahaja aku sampai ke kedai printer, aku bukak PC di sana dan aku login google drive guna PC dari kedai printer tu shj. So aku dapat la bukak file artwork aku kat situ dan print artwork tersebut.

Satu lagi aku nak share kelebihan cloud storage ni. Ada sekali, member aku call aku ketika tengah drive mintak aku emel kan satu artwork PSD yang saiznya kira-kira 100mb. Memandangkan cloud storage mcm google drive ada apps dalam smartphone, kita boleh access keja2 kita yang bersaiz besar hanya dengan share URL melalui smartphone dan di mana2 shj. Tak perlu lagi susah2 nak cari wifi dan attach file2 besar guna emel yang dah tentu boleh habis kan data dlm phone.

Dan ini satu lagikelebihan cloud storage yang sangat penting. Cloud storage adalah back up file. Just in case kalau harddisk aku rosak, corrupt atau macbook/laptop kena rembat, segala file-file dlm cloud storage masih boleh di access dari tempat lain. Dalam erti kata lain, kalau beli PC/workstation baru, korang boleh access file2 yang di simpan dalam cloud storage sebelum ni.

Cloud storage ni ada macam-macam brand. Yang paling popular dropbox dan Google drive. Basically cloud storage ni free je tapi storage nya agak limited. Kalau nak lebih, kena bayar la. Kalau ada yang masih tak faham pasal cloud storage, boleh tanya dan InsyaAllah kawan2 kat sini boleh terangkan.

cloud storage 1

cloud storage 2

 

Post asal diambil dari https://www.facebook.com/groups/sifoorian/permalink/1096655337061418/

Conclusion, cloud storage adalah amat penting lebih-lebih lagi di zaman IT yang pesat berkembang dan suasana bekerja yang kebanyakannya tidak lagi tertumpu di dalam pejabat sahaja. Sejak diperkenalkan dengan kaedah ni, aku tak lepas peluang untuk maximize penggunaan teknologi cloud dan masih menggunakannya sehingga sekarang… dan akan datang.

Once again, terima kasih tuan punya post atas izin beliau. As he is a self dependent IT/design related enthusiast, you might want to get his service @ https://www.facebook.com/imagenta.kreatif

Clipboard Manager? Ditto jadikan Copy Paste lebih mudah

Ditto Clipboard Manager, adalah satu aplikasi (free & open source) yang sangat bagus untuk pengguna OS Windows. Ianya memudahkan pengguna untuk manage atau menggunakan semula items yang disalin (copy) untuk digunakan (paste) semula, pada bila-bila masa. Ini kerana semua items (bergantung pada setting) yang disalin akan disimpan di dalam database.

Sebagai contoh, kita copy satu ayat atau paragraph dari satu website. Kemudian, pada esok hari atau bila-bila sahaja ianya boleh digunakan semula (paste). Tambahan pula, ianya lengkap dengan fungsi carian yang memudahkan lagi kita untuk mencari perkataan atau items yang kita salin.

Atau, mungkin kita ada salin banyak URL website, kalau tanpa Ditto setiap URL yang kita salin akan dihapuskan dengan items baru yang kita copy. Memang di browser kita ada bookmark, tapi haruskah kita buka browser setiap kali? Sedangkan kita nak paste bukan di browser?

Ishhh… macam susah nak explain… bacalah sendiri dia punya description ni hahaha!

Ditto is an extension to the standard windows clipboard. It saves each item placed on the clipboard allowing you access to any of those items at a later time. Ditto allows you to save any type of information that can be put on the clipboard, text, images, html, custom formats, …..

Some Features of Ditto Clipboard Manager

  • Easy to use interface
  • Search and paste previous copy entries
  • Keep multiple computer’s clipboards in sync
  • Data is encrypted when sent over the network
  • Accessed from tray icon or global hot key
  • Select entry by double click, enter key or drag drop
  • Paste into any window that excepts standard copy/paste entries
  • Display thumbnail of copied images in list
  • Full Unicode support(display foreign characters)
  • UTF-8 support for language files(create language files in any language)
  • Uses sqlite database (www.sqlite.org)

Anyway, Abah dah menggunakan tool ni agak lama. Compatible dengan Windows 7 — Windows 10. Walaupon terdapat banyak clipboard manager di internet, bagi Abah, Ditto Clipboard Manager adalah yang terbaek!

Boleh download Ditto di website ni: http://ditto-cp.sourceforge.net/