Hampir menjadi 9

Pagi tadi, masa nak hantar Darwisyah ke sekolah, terjumpa seekor anak kucing sedang duduk di tepi dinding rumah tingkat bawah apartment.

Kesian pulak tengok dia sekor-sekor kat situ. Dah la kecik lagi, takut pulak dilanggar kereta atau dibuli oleh budak-budak. Oleh kerana tak sampai hati, maka Abah dan Darwisyah bawak dia naik ke rumah. Masukkan dia dalam sangkar dan bagi makan minum sebelum keluar semula.

Bila dah petang, Abah buat iklan dan tampal di papan iklan tingkat bawah. Dengan harapan, adalah orang yang akan call menuntut semula anak kucing tu. Otherwise, Abah cadang nak adopt dia.

Makin lama, makin manja pulak anak kucing ni. Rasa sayang dah mula timbul. Mama, Darwisy, Danish, Darwisyah pon dah rasa sayang dengan kucing tu. Abah masih serba salah…

Jam 10:45 malam, terima satu panggilan dari nombor yang tak dikenali. Bila diangkat, terus dia tanya pasal anak kucing dia. Alhamdulillah, dia describe sifat anak kucing tu dengan betul. Maka sah lah dia owner.

Dengan berat hati tapi gembira, Abah bawak Darwisyah turun untuk pulangkan anak kucing tersebut kepada owner. Kalau tak, jadi 9 semuanya 🙂

Ni gambar anak kucing tu, comeeellll huhuhu…

p/s: Sedikit tips bagi penggemar kucing.

  1. Kalau jumpa anak kucing, sebolehnya jangan diambil bela terus. Pastikan ada adik beradik atau ibu dia di sekeliling. Kalau ada, biarkan sahaja.
  2. Kalau betul tak ada ibu atau adik beradik yang lain, ambil dia untuk sementara.
  3. Iklankan dan tunggu. Masa iklankan, jangan describe sifat-sifat kucing tersebut. Minta pemanggil untuk describe supaya kita boleh tau dia benar-benar owner.
  4. Sekiranya masih tak ada owner, baru lah boleh diambil untuk bela atau serahkan kepada orang yang layak membelanya.

Abah ada perasan dalam group-group kucing di FB, ramai yang teruja untuk adopt kucing. Lagi-lagi kalau kucing tu nampak comel. Baru jumpa dah assume kucing tu dibuang dan sebagainya. Kalau betul-betul nak membela baguslah. Tapi takut juga kalau ada yang nak ambil kesempatan semata-mata, atau mencari keuntungan dengan menjualnya.

Sebaik-baiknya, lakukan langkah-langkah / tips di atas untuk mengelakkan kucing tersebut rasa kehilangan.

Jumaat di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin

Dah lama tak solat Jumaat di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin. Kebetulan hari ni cuti, maka Abah bawak Darwisy dan Danish solat sama-sama.

Rasanya, ni kali pertama bawak diorang solat Jumaat dekat sini. Selalunya di Masjid Precint 11, kalau ada ke sini pon masa Raya Aidil Adha tahun lepas.

Kebetulan jugak, dah lama tak memetik kamera 🙂 So, bawak sekali la kamera dalam poket.

Lepas solat Jumaat, Darwisy dan Danish pergi main kejar-kejar di kawasan masjid. Abah pulak, memburu 😀

SS Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri
Tazkirah Jumaat oleh SS Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri
A boy in 5th Saf

Bangunan Tabung Haji, Putrajaya
New neighbor, Bangunan Tabung Haji

Wedding of Honest Anarchy

9 April 2016, satu lagi hari bersejarah di mana kawan sekampung Abah telah menamatkan zaman bujangnya. To be honest, semenjak Abah kahwin, memang jarang sangat lepak-lepak dengan geng zaman bujang dulu. Sampai satu masa, tak pernah lagi keluar lepak-lepak di kampung.

Semakin hari semakin meningkat umur dan semakin ramai yang mendirikan rumah tangga. Boleh dikatakan kawan Abah agak lewat sedikit dari yang lain-lain. Sebab tu Abah tak lepaskan peluang untuk balik kampung untuk meraikan majlis perkahwinan dia.

Alhamdulillah, dapat saksikan sekali hari pernikahan dan persandingan. Walau pon serba sederhana, namun semuanya sempurna ditambah dapat berkumpul dengan (sebahagian) geng-geng lama di kampung.

Semoga ikatan ini berkekalan sehingga akhir hayat… Amin.

P4096234

p/s: Honest Anarchy tu nickname zaman mIRC 😀

Gerhana Matahari Separa (Partial Solar Eclipse) 2016

Kebetulan sekolah Darwisy akan mengadakan aktiviti melihat gerhana matahari (solar eclipse) dengan menggunakan DIY solar eclipse projector. So, malam tadi Abah telah berjaya menghasilkannya… tapi tak tau lah jadi ke tidak. Harap-harap jadi lah 🙂

Memandangkan Abah tak pernah mengambil gambar fenomena gerhana matahari sebelum ni, maka Abah pon bercadang nak snap sekeping dua.

Alhamdulillah… hari ini dalam sejarah, telah berjaya menyaksikan (dengan serious) dan merakamkan kekuasaan Allah S.W.T. Walaupon tak ada lens telephoto dan camera full frame, hasilnya boleh la juga dijadikan kenangan 🙂

Klik untuk info lanjut

Banyak info yang boleh didapati dari website di atas. Selain dari tu, boleh juga cari info yang lain seperti bagaimana hendak mengambil gambar fenomena ini dan langkah-langkah keselamatan tambahan di Google.

Anyway, ini antara hasil mencerap gerhana matahari…

Gerhana Matahari Separa (Partial Lunar Eclipse)

Tak pasti samada ni waktu kemuncak atau tidak, janji ada hehehe.

Bayang-bayang dedaun berbentuk bulan sabit

Bayang-bayang dedaun yang kelihatan seperti bulan sabit ketika fenomena.

Welding glass sebagai filter

Alat yang Abah gunakan, welding glass yang dibeli satu ketika dahulu 😀

New flickr account

Setelah bertungkus lumus selama seminggu, akhirnya proses pengasingan gambar-gambar dari account flickr lama telah berjaya dipindahkan ke account yang baru. Jumlah keseluruhan file di account flickr lama adalah sebanyak 9+++ dan setelah diasingkan hanya tinggal 6++, banyak kan? Huhuhu…

Anyway, tujuan mengasingkan gambar ke account baru supaya gambar-gambar family tidak bercampur aduk dengan gambar-gambar komersial (katanya…). Juga, untuk tidak mengelirukan followers (dan diri sendiri) yang selalu menjenguk ke gallery.

Summary of process:

  • Download semua gambar family dari account flickr yang lama — tunggang terbalik lebih kurang 35GB (compressed!)
  • Delete gambar-gambar duplicate menggunakan Duplicate Cleaner
  • Resize semua gambar menggunakan JPEGmini
  • Upload semula gambar-gambar ke account flickr yang baru menggunakan Flickr Uploadr, kadang-kadang secara manual (web)
  • Tukar link gambar dan album di blog — complicated, pening kepala!