Gejobos kenduri, konon…

Gejobos… dah lama tak dengar perkataan tu kan? Cuba cari di Wiki tak jumpa pulak. Basically, gejobos sinonim dengan majlis-majlis besar dan kebiasaannya majlis perkahwinan. Ianya adalah satu aktiviti bergotong-royong atau beramai-ramai di kalangan jiran tetangga dalam menjayakan satu-satu majlis. Bermula dari persediaan majlis, memasak, pemasangan khemah, hidangan, termasuklah membasuh pinggan dan periuk kawah. Pandai-pandai je buat definisi sendiri 😛

19/03/2016, jiran kat kampung buat kenduri kahwin anak dia. Anak ke-3 Ustaz Dollah. Buat secara gejobos dan bukan catering.

Apa seronoknya?

Penat sebab bukan pekerja catering yang buat kerja hahaha! Tapi dalam kepenatan tu ada keseronokan… nak terangkan jugak ke? Tak perlu la kot hehehe…

Antara yang tak terlepas, DDD… tapi dalam acara basuh pinggan je la hehehe. Seronok tengok DDD, walaupon masih tak faham apa yang dibuat tu. Tapi tak sangka, habis jugak pinggan DDD basuh (round 1 je). Asalkan dapat main air, seronok la 😀

Akan ada lagi ke gejobos di masa akan datang ni? Hmmm… tak pasti… sekarang pon dah makin lenyap. Ada sebab kenapa ia lenyap dan ada sebab kenapa ia perlu diteruskan.

Flickr Album 72157666010606621

20160319_083454

Video gelagat DDD basuh pinggan… habis basah hahaha!

Advertisements

Author: Hilman

I'm a dad! :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s