Tukar “bunyi sentuh” telefon Android

Mesti ada yang dah bosan dengar bunyi sentuh (touch sound) sama setiap kali menyentuh screen telefon kan? Lagi-lagi telefon samsung, rasa dah macam menyelam dalam air bunyi blup-blup-blup hehehe.

Ok, ni ada tutorial mudah untuk menukar bunyi sentuh telefon Android anda. Akan tetapi, hanya boleh digunapakai oleh telefon yang sudah “root”. Kalau belum, tak pasti samada boleh atau tidak. Ada yang kata boleh dan ada yang kata tidak. Tutorial ni juga sesuai bagi yang baru bermain-main dengan root ­čÖé

Anyway kalau nak root telefon, cuba cari di Google bagaimana caranya dengan keyword “how to root **model telefon**”. Contoh: “how to root galaxy s4

Sedikit info berkenaan telefon yang digunakan dalam tutorial ni:

Brand: Samsung
Model: Galaxy S4 Active (GT-I9295)
Root: YES

Kalau dah root, ikut langkah-langkah ni:

  1. Cari dan download bunyi-bunyi yang hendak digunakan di internet. Atau boleh download bunyi on_click ni. Simpan ke dalam SD Card telefon
  2. Install apps “file manager” yang boleh gunakan access root, contohnya ES File Explorer┬áFile┬áManager
  3. Buka apps file manager tadi, dan pergi ke file on_click.zip tadi. Cari bunyi yang sesuai dengan play satu persatu, namakan file yang anda minat kepada TW_touch.ogg (untuk telefon Samsung Galaxy S4 Active). **bergantung kepada jenama atau model yang lain, nama file untuk bunyi sentuh mungkin berbeza**
  4. Copy file TW_touch.ogg tadi dan overwrite/paste ke folder: /system/media/audio/ui/ **buat salinan backup jika boleh**
  5. Restart telefon anda dan selesai ­čÖé

Bila telefon dah restart, sentuh di screen telefon dan sepatutnya bunyi sentuh akan bertukar. Selamat mencuba ­čÖé

Advertisements

Author: Hilman

I'm a dad! :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s