Fotografi makro dalam rumah – Embun

Tak ada masa nak makro dalam hutan? Kena jaga anak2 sebab isteri bekerja luar negeri? Tak ada serangga? Hari hujan? Tak ada masalah, jom makro dalam rumah 😛

Fotografi makro tiada had, boleh dilakukan hampir di mana2 sahaja… termasuk lah di dalam rumah…

So, baru2 ni aku telah mendapat idea mcm mana nak buat fotografi makro di dalam rumah… memandangkan tiada masa nak keluar ke hutan dan tangan sudah mula gatal2 nak memetik shutter kamera 😀

Dalam projek kali ni, aku telah menggunakan rumput (pet grass) sebagai subjek… dan embun sebagai subjek utama… tapi macam mana? mudah je hehehe…

Dapatkan pet grass ni di mana2 kedai haiwan peliharaan (pet shop)… terdapat perbagai jenis dan harga… ada yang dah siap tumbuh dan ada yang kena tanam sendiri (biji benih)… kalau nak cepat, beli lah yang dah siap tumbuh… kalau rasa macam nak bercucuk tanam, beli lah yang biji benih hehehe… tapi kena tunggu at least 4 hari lah…

Ok, rumput dah beli… tapi mana embun? Haaa… sebelum keluar embun kena lah kita siramkan tanah rumput tadi dengan air yang secukupnya… kemudian biarkan semalaman di dalam rumah… esoknya keluarlah embun kat hujung rumput2 tu tadi…

Bila dah ada nampak embun, buatlah setup makro ikut suka hati… dalam kes aku, simply letak rumput tadi atas laptop yang sedang menyala untuk mendapatkan light source sederhana dari belakang subjek… kamera pon handheld je hahahaha…

Ini antara hasil dari projek makro dalam rumah aku hehehe

Amacam ok tak? hehehe… subjek tu sebenarnya boleh gunakan apa2 saja… nama pon makro… selamat mencuba! 🙂

p/s: http://hilmanali.com/lets-macro-the-strawberry/

Advertisements

Author: Hilman

I'm a dad! :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s