Tips-tips Umrah dari sahabat

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Lama betul dah tak update blog ni, hampir terlupa kewujudannya 😦

Terdetik nak update satu perkongsian ilmu dari sahabat berkenaan tips-tips menunaikan umrah, yang ditanya oleh sahabat juga 🙂

Harap2 dapat memberi manfaat kepada semua pembaca terutama yang bakal menjadi tetamu Allah S.W.T di tanah Makkah. Berikut adalah soalan dan tips dari sahabat saya 🙂

Yarn B Haji Zam (Molhaza):

salam sahabat2 sekalian, nak tanya pasal mekah & madinah. rasanya kat sini dah ada beberapa org yg ada pengalaman kan

ok, citernya camni. saya nak pegi umrah 14 sampai 26 jun ni dgn family. so nak mintak advice tentang:

1) line internet & tepon.
~adakah cukup stakat pakai line yg sedia ada (sy pakai celcom) utk guna phone & internet kat sana. atau perlu beli line(simkad) sana. kalo perlu, mintak suggestion line yg berbaloi utk call, sms & internet.
~coverage phone & internet kat sana macamana. ok tak line dia kalo setakat nak guna utk apps sosial mcm fb, whatsapp & wechat

2) fotografi.
~boleh ke bawak dslr ke semua tempat, atau ada tempat2 yg dilarang, especially masjidil haram & masjid nabawi. atau kena guna point&shoot je. ataupun kena guna kamera phone je
~boleh bawak tripod tak? (hehe… biasa la)

3) pakaian & alatan
~utk lbh kurang 12 hari punya travel ni mintak advice sket pakaian yg macamana perlu dibawak. dgr cerita masa pegi nanti tu tgh musim panas
~apa lg yg perlu dibawak. mcm ubat2 ke selipar ke apa ke. atau ada pape yg perlu bawak extra ke

4) pastu nak mintak advice jugak pasal pegi sana. huhu… sebenarnya cuak jugak nak pegi sana sbb sy ni byk gak buat dosa & maksiat. risau gak takut jadi benda2 yg pelik2. yelah, mcm2 cerita kita dgr pasal org pegi sana kan. kalo benda yg elok alhamdulillah la. kalo tak elok tu nauzubillah. huhu… tp tgh kuatkan jugak hati utk pegi ke sana. sbb bukan selalu nak dpt peluang ke sana kan. nak tunggu haji ntah bila plak kan. tp tulah, risau la jugak. yela, org salah mesti la rasa cuak. huhuhu…

buat masa ni, ini la yg selalu sy fikir. kalo ada pape tips2 boleh dikongsi, sgt2 dipersilakan. baru 1st time nak berjalan keluar negara ni. sebelum ni paling jauh pun kuching je huhuhu…

Ezry A Rahman:

Mula2 sekali, tahniah kerana bakal menjadi tetamu Allah, semoga mendapat pahala yg melimpah ruah.

Penting No 1 – Kat Madinah/Mekah nanti byk tempat mustajab doa, bykkan doa supaya “Allah SWT makbulkan setiap doa”.. faham tak? Maksud dia mana2 tempat doa supaya doa saudara2 makbul bila2, walaupun dah balik Malaysia. Doa lain pun penting, spt rezeki tak putus, keampunan dosa, tapi doa supaya doa makbul tu pun best.. nak doa, kalau boleh solat sunat 2 rakaat, minta dlm sujud.

Penting No 2 – Lepas habis Umrah pertama, masa nak “bertahalul” jgn gunting dulu bila nak lepaskan diri dari Ihram, cari kedai gunting rambut, cukur bagi botak terus, sebab Rasulullah SAW mendoakan mereka2 yg cukur botak habis… apa aku selalu buat, lepas cukur, aku beli lemon atau limau nipis, balik hotel sagat kat kepala, lepas tu berguling jap sebab pedih, lepas tu bilas dgn air zam2. Bila nak balik nanti, rambut tu akan tumbuh balik sikit, buat umrah sekali lagi, bagi cukur lagi sekali.

Penting No 3 – hafalkan cara solat jenazah, sebab kat sana, hampir tiap2 waktu ada solat jenazah. Satu ibadah di Masjid Nabawi dapat 10,000 pahala dan di Masjidil Haram dapat 100,000 pahala. Satu solat jenazah pahala dia sama dgn 2 Bukit Uhud, nanti saudara2 akan tgk berapa besar Bukit Uhud tu, kali dgn 2, kali pulak dgn 10,000 dan 100,000 pahala……. Hafalkan je lah cara solat jenazah tu.. huhuhu

Penting No 4 – nanti sampai Mekah, minta mutawif, selalunya org Indonesia bwk pi pili air zam2. Dia dekat2 area sini (21.423988,39.825654), dekat 2 area pili tu ada ramai org jual tong2 air, beli dgn diorang penuhkan dgn air zam2, bawak balik hotel.. minum selagi boleh, bagi cuci habis system badan dgn air zam2 tu.. nak mandi pun boleh.. tapi kena rajin la ulang alik..

Penting No 5 – cuaca sana beza dgn kita, kita panas lembap, sana panas kering, hidung dgn tekak kita akan kering, kalau pi masa summer mcm Yarn, nak tau panas dia nanti mcm mana, senang je, skrg ni kat Malaysia, tgh2 panas masuk kereta dok diam2 dlm kereta.. tu la panas dia.. kat Malaysia ni kena training berjemur sikit, jgn komplen panas 🙂 …. bykkan minum air masa kat sana. Elok kalau ada tong air zam2 tu, isi kat botol air mineral.

Penting No 6 – Kat Masjid Nabawi/Masjidil Haram nanti ada disediakan tong2 zam2 untuk minum, elakkan dari minum dari tong yg ada ais, cari yg suam, ais + cuaca panas kering = batuk

Penting No 7 – agak susah nak buat, tapi cuba je.. antara Hajarul Aswad dgn Pintu Kaabah (nanti aku cari gambar) ada ruang batu kecik je.. kalau boleh doa kat situ sebab situ tempat sgt mustajab.

Soalan2 Yarn

1) On kan roaming celcom boleh, tapi mahal la.. boleh beli prepaid line sana, Al Jawad kalau tak silap.. masalah Cuma nak synch dgn FB contact aku tak tau..

2) Aku bawak tripod kamera semua.. kamera bwk hand luggage, tripod simpan dlm beg besar. Dlm masjid tripod, dslr tak boleh bwk.. compact dgn HP je boleh.. kat luar masjid tak de masalah..

3) Pakaian, kat sana aku pakai jubah je.. boleh bwk dari sini boleh beli sana, seluar dalam beli yg disposable je, pakai buang, tak payah pening.. kain pelikat, baju melayu boleh jugak bawak. Selipar bawak dari sini. PENTING: CARI BEG KECIK UNTUK MASUKKAN SELIPAR BILA NAK MASUK MASJID, BWK BEG TU SEKALI MASA SOLAT. TU AKU SELALU BUAT. KALAU TINGGAL LUAR, NANTI NAK BALIK TGK ADA 2 JUTA SELIPAR LAIN, MCM MANA NAK CARI? ELOK LA BWK BEG TU SIAP2.
Ubat2 tak payah bwk, sana farmasi banyak.

4) Bab dosa tu, kita semua, pergi ke tak, kena usaha sikit Solat Tahajjud minta ampun byk2, InsyaAllah.

5) Extra – tak tau benda ni masih ada lagi tak.. nanti sampai2 je airport, cari troli untuk beg. Kalau ada pekerja airport pegang troli tu, mintak dari dia, kalu dia tak bagi, cakap “Ana Jiddah” kalau kat Jedah, atau “Ana Madinah” kalau kat Madinah, ambik je buat bodo, satu dunia troli tu free je.. sebab dia diorang ni jahat sikit, kalau letak beg atas troli yg diorang pegang, nanti dia tolakkan lepas tu dia mintak 50 riyal.

6) Extra – rokok kena usaha berhenti sebab kat Arab Saudi rokok difatwakan sbg Haram 🙂

7) Kalau boleh, nanti dok kat Mekah lama, tanya mutawif kat sana, atau ajak dia pi daki Jabal Nur tgk Gua Hira’.. bwk tele lens sebab dari atas tu boleh nampak Masjidil Haram.

Tu je buat masa ni.. kalau ada apa2 lagi nanti aku tambah.

Advertisements

Author: Hilman

I'm a dad! :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s