Bandung! Kami datang!

Syukur Alhamdulillah, tahun ini kami dimurahkan rezeki untuk melancong ke luar negara iaitu Bandung, Indonesia. Trip kali ni akan mengambil masa lima hari iaitu dari 16 November – 20 November 2012. Ini kali kedua aku akan menaiki kapal terbang, di mana kali pertama adalah ketika aku berumur… errr lupa… darjah enam kot 😛

Ketika itu, segala perbelanjaan termasuk passport telah ditanggung oleh arwah atuk aku. Seingat aku, pergi ke Medan Indonesia jugak. Bertiga dan seorang lagi tu sepupu aku.

Back to this story, macam biasa lah sebelum hari penerbangan tiba… aku dan wife kelam kabut buat research macam2 tips dan nasihat dari internet. Pada masa sama juga sibuk memerhati nilai mata wang sebab taknak rugi bila nilai naik. Maklumla first time pergi ke luar negara bersama wife dan anak2 mesti la kelam kabut huhuhu… tapi nasib baik la ada kawan2 yang berpengalaman pergi ke Bandung ni… lega hehehe

Berikut adalah antara tips yang boleh diguna pakai bila sampai di Indonesia:

Dipendekkan cerita, kami bertolak dari rumah pada 16 Nov menaiki van sewa ke LCCT, lebih kurang pukul 3:30 sampai di sana. Punya la excited dan berhati2, awal gila sampai hahaha. Anyway, itu salah satu dari tips, kena sampai awal sebelum berlepas sebab macam2 benda nak kena buat. Anak2 masa tu punya la excited sampaikan hilang mengantuk sebab tengok airport 😛 Mana taknya, hampir setiap hari asik tanya bila nak naik kapal terbang… hah hari ni naik, apa lagi nak tanya? hahaha

maksu dan paksu pon ikut… honeymoon la hahaha
sebelum berlepas, muka mengantuk hahaha
excited tidak dapat dibendung lagi
apa bawah dagu tu? 
Subhanallah, cantiknya pemandangan sunrise dari atas
selfie dulu hahaha
Alhamdulillah selamat mendarat
destinasi pertama, tempah jeans! kekeke
tempat persinggahan kedua, MAKAN! lapar gila hahaha
pandangan dari luar Pasar Baru, Bandung.
crowded gila!
hujan pulak
baju tidur beli kat Pasar Baru hehehe

 Hari kedua, kami telah dibawa bersiar2 sambil menghabiskan duit bershopping hahaha. Next destination, Garut! Tempat yang best untuk shopping barangan kulit…

bukan senang nak bergambar dengan kuda
beg kulit baru… katanya
kat Malaysia takde yeee
Kenangan berlatar belakang kereta kuda
ole-ole khas Priangan saje tulis walaupon korang boleh baca 😛
destinasi last hari ni, Cihampelas Walk… letih…
muka letih

Journey continue!

errr…

Mode malas menaip dah tiba!

terima kasih la kepada siapa yang shot gambar ni hehe
sampai juga ke Trans Studio, Bandung.
my happy family 🙂
geng kanak2 riang
letih weeeehhhhh

FUHH!!! nak taip blog pon rasa letih, apa tah lagi pegi melancong jauh2 huhuhu… anyway, letih tu semua berbaloi sebab dapat enjoy dengan family dan kawan2 yang lain. Memori yang indah, tak mungkin dapat dilupakan… InsyaAllah kalau dimurahkan rezeki, akan menjejekkan kaki lagi di sini………………………………………………………………………………ok takde idea dah, adios!

owh, ada satu lagi… enjoy the photo slideshow…

The rest of photos: https://www.flickr.com/photos/hilmanali/albums/72157659635558226/

Advertisements

Author: Hilman

I'm a dad! :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s